ΑΘΗΝΑ
09:14
|
28.04.2024
Το σκληρό παζάρι μεταξύ Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ διαπερνά το παλαιστινιακό αλλά και το στόχο του Ριάντ για ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Τζο Μπάιντεν και Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Θα ήταν σπουδαία» μία ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ» δήλωσε απόψε ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, όταν ρωτήθηκε εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο στον θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 την Ινδία το Σεπτέμβριο.


Τόνισε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για ένα πιθανώς πολιτικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας στη Σαουδική Αραβία, που θα συμπεριλαμβάνει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Θα πρέπει να αναμένονται άμεσα ανακοινώσεις πάνω στο ζήτημα της εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας ή στο θέμα του ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος που επιδιώκει το Ριάντ με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ, ως γνωστόν, πιέζουν εδώ και μήνες στην κατεύθυνση επίτευξης μίας ακόμη συμφωνίας του Αβραάμ ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, υπονομεύοντας περαιτέρω τα ρεαλιστικά περιθώρια για μία δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού, το οποίο το Ριάντ έχει θέσει (τουλάχιστον στα λόγια) ως προϋπόθεση. Το βασικό αντάλλαγμα που ζητά η Σαουδική Αραβία για μία συμφωνία με το Ισραήλ είναι η αμερικανική τεχνογνωσία και υποστήριξη για την δημιουργία ενός σαουδαραβικού πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς. Συχνά δε επιχειρεί να εκβιάσει ένα τέτοιο αποτέλεσμα δηλώνοντας πως είναι πρόθυμη να αναζητήσει εναλλακτικές προτάσεις από Κίνα, Ρωσία, Γαλλία ή και Νότια Κορέα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν να διατηρούν στάση επιφύλαξης.

Τους τελευταίους μήνες πάντως στο παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη ένα ατέλειωτο πήγαινε-έλα υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ αλλά και Ισραηλινών στις ΗΠΑ με τελευταίο τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, που πριν λίγες μέρες δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS πως ο «πρωταρχικός στόχος των Σαουδαράβων» είναι να μπουν νέες ισχυρές βάσεις στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα