ΑΘΗΝΑ
06:45
|
26.06.2024
Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν στο εσωτερικό της Μονής με αποτέλεσμα να παραδοθεί στις φλόγες ένα από τα παλαιότερα κτίρια και ο περίβολος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρανάλωμα πυρός έγινε ο περίβολος και τμήμα της ιστορικής μονής του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία που συμπεριλαμβάνεται στα προστατευόμενα μνημεία της Unesco καθώς υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο στη διάρκεια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.

Ενώ το απόγευμα φάνηκε το πύρινο μέτωπο να περιορίζεται και να τίθεται υπό έλεγχο, λίγο μετά τις 21.20 το ΟΡΕΝ μετέδωσε ότι η φωτιά έχει περικυκλώσει το μοναστήρι του Οσίου Λουκά με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να απομακρύνουν κατοίκους και δημοσιογράφους που είναι στην περιοχή από νωρίς το απόγευμα.

Η αναζωπύρωση απόψε έγινε λόγω των ισχυρών ανέμων που άρχισαν να πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με  τοπικά ΜΜΕ, οι πρώτες φλόγες εκδηλώθηκαν περιέργως στο εσωτερικό της Μονής με αποτέλεσμα να παραδοθεί στις φλόγες ένα από τα παλαιότερα κτίρια, κατά το παρελθόν φιλοξενούνταν παλιές εικόνες.

Λίγο νωρίτερα, απομακρύνθηκαν εγκαίρως από το μοναστήρι επισκέπτες και μοναχοί.

Η ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά κτίστηκε στη δυτική πλαγιά του Ελικώνα κοντά στην αρχαία Στείριδα. Επί περίπου 10 αιώνες έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, ενώ στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 έγινε ορμητήριο των οπλαρχηγών και των αγωνιστών της Βοιωτίας, της Λοκρίδας και της Φωκίδας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Την επιστράτευση υπερορθόδοξων Εβραίων αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ

Θεολογία του Αγίου Πνεύματος και Απελευθέρωση στη σύγχρονη Παλαιστίνη

Το «σχίσμα» του Αρχιεπισκόπου Βιγκανό συνταράσσει το Βατικανό

Disiecta Membra #18: Ο Παπανώτας, το μαγικό των λέξεων και ο «επιτελεστικός λόγος»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα