ΑΘΗΝΑ
13:11
|
08.05.2024
Μη επαληθεύσιμες πηγές που σχετίζονται με τη Wagner αναφέρουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε.
Ο επικεφαλής της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, δύο ημέρες νωρίτερα σε βίντεο που δημοσιεύτηκε από κάποια Αφρικανική χώρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη ρωσική κυβερνητική υπηρεσία που είναι αρμόδια για την Πολιτική Αεροπορία τα ονόματα όλων των επιβατών και των μελών του πληρώματος του επιχειρησιακού αεροσκάφους Embraer που συνετρίβη στην περιοχή Τβερ την Τετάρτη 23/8, αναφέροντας μεταξύ αυτών τον επικεφαλής της Ομάδας Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν και τον υπαρχηγό του, Ντμίτρι Ούτκιν.

Άλλοι επιβάτες ήταν οι Σεργκέι Προπούστιν, Γιεβγκένι Μακάριαν, Αλεξάντερ Τοτμίν, Βαλερί Τσεκάλοφ και Νικολάι Ματιούσεεφ. Ο Τσεκάλοφ είναι ο επικεφαλής της ασφάλειας του ηγέτη της εταιρείας μισθοφόρων.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν επίσης τρία μέλη του πληρώματος: ο κυβερνήτης Αλεξέι Λέβσιν, ο συγκυβερνήτης Ρουστάμ Καρίμοφ και η αεροσυνοδός Κριστίνα Ρασπόποβα.

Στο αεροσκάφος «επέβαιναν δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία μέλη του πληρώματος. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος είναι νεκροί», ανέφερε νωρίτερα μέσω Telegram το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Κατά την ίδια πηγή, το αεροσκάφος Embraer Legacy συνετρίβη κοντά στο χωριό Κουζένκινα, στην περιφέρεια Τβερ, βορειοδυτικά της Μόσχας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών Πρώτων Βοηθειών που επικαλέστηκε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ως αργά το βράδυ είχαν ανασυρθεί οκτώ πτώματα. Το TASS έκανε λόγο για επτά.

«Η πτήση του αεροσκάφους Embraer-135 (EBM-135BJ) πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με άδεια πτήσης που εκδόθηκε με τη δέουσα σειρά», ανέφερε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών έχει ξεκινήσει έρευνες για το δυστύχημα. Το κύριο ανακριτικό Τμήμα της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας ξεκίνησε ποινική έρευνα για πιθανές παραβιάσεις των κανόνων ασφάλειας και λειτουργίας των αεροπορικών μεταφορών.

Τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων που εξετάστηκαν από το Associated Press έδειξαν ότι ένα ιδιωτικό τζετ που είχε χρησιμοποιήσει ο Πριγκόζιν απογειώθηκε από τη Μόσχα το απόγευμα της Τετάρτης και το σήμα του αναμεταδότη του εξαφανίστηκε λίγα λεπτά αργότερα.

Το σήμα σταμάτησε ξαφνικά ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν σε ύψος και ταξίδευε με ταχύτητα.

Βίντεο, την αυθεντικότητα των οποίων το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν έχει μπορέσει να επαληθεύσει μέχρι στιγμής, μεταφορτώθηκαν σε λογαριασμούς στην πλατφόρμα Telegram, και δείχνουν φλεγόμενα συντρίμμια σε χωράφι, ή ακόμη αεροσκάφος να πέφτει από τον ουρανό. Σύμφωνα με ένα κανάλι στην πλατφόρμα, ακούστηκαν «εκρήξεις» προτού συντριβεί το αεροσκάφος. Σύμφωνα με δεύτερο -το Grey Zone, το οποίο φέρεται να έχει σχέσεις με τη Wagner–, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Αντιδράσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντολιάκ δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν εξοντώθηκε από το Κρεμλίνο.

«Η θεαματική εξόντωση του Πριγκόζιν και της διοίκησης της Wagner δύο μήνες μετά την απόπειρα του πραξικοπήματός (τους) είναι ένα μήνυμα του Πούτιν προς τις ρωσικές ελίτ ενόψει των εκλογών του 2024», δήλωσε σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, εκτιμώντας ότι ο «Πούτιν δεν συγχωρεί κανέναν». «Προσοχή! Προδοσία ίσον θάνατος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του είπε πως δεν θα τον «εξέπληττε» ο πιθανός θάνατος του επικεφαλής της Wagner.

Ελάχιστα πράγματα γίνονται στη Ρωσία χωρίς να το ξέρει ο Πούτιν, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η επικεφαλής της εξόριστης λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τσιχανούφσκαγια έκρινε πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ήταν «δολοφόνος» που «δεν θα λείψει σε κανέναν».

Εξέφρασε την ελπίδα της μέσω X πως ο θάνατός του θα σημάνει «τον τερματισμό της παρουσίας της Βάγκνερ στη Λευκορωσία», χώρα που συγκαταλέγεται στους κυριότερους συμμάχους της Μόσχας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από το Κρεμλίνο για το θάνατο του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος είχε πέσει σε δυσμένεια μετά την αποτυχημένη ανταρσία του στον Ιούνιο.

Η είδηση της συντριβής του αεροσκάφους κυκλοφόρησε την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλούσε σε μια εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης του Κουρσκ, χαιρετίζοντας τους ήρωες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χωρίς να αναφερθεί στη συντριβή, ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε την «αφοσίωση» και την «πίστη» Ρώσων στρατιωτικών στην Ουκρανία, που «πολεμούν με θάρρος και αποτελεσματικότητα».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

Eurovision 2024: Με παλαιστινιακή καφίγια ανέβηκε στη σκηνή Σουηδός καλλιτέχνης

Μόσχα: Τα γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία θα είναι νόμιμοι στόχοι

Βερολίνο: Γερουσιαστής δέχθηκε επίθεση από άγνωστο σε βιβλιοθήκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα