ΑΘΗΝΑ
04:06
|
01.05.2024
Οι κάρτες γραφικών είναι σημαντικές για τις εφαρμογές γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και έτσι ο τζίρος της εταιρείας θεωρείται βαρόμετρο για τον κλάδο.
Τα κέρδη της σχεδιάστριας καρτών γραφικών Nvidia εκτοξεύθηκαν το τελευταίο τρίμηνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αμερικανική σχεδιάστρια καρτών γραφικών Nvidia ξεπέρασε χθες όλες τις προσδοκίες, ανακοινώνοντας τον τζίρο και τα κέρδη της που εκτοξεύτηκαν εν μέσω της φρενίτιδας για την γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Η εταιρεία με έδρα τη Silicon Valley ανέφερε ότι οι πωλήσεις της διπλασιάστηκαν από έτος σε έτος στα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο, με αποτέλεσμα καθαρό κέρδος 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων – μια αξιοσημείωτη αύξηση τη τάξης του 843% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη έκρηξη του ενδιαφέροντος γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, η Nvidia προέβλεψε ότι τα έσοδά της για το τρέχον τρίμηνο θα κλιμακωθούν περαιτέρω στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, δήλωσε πως «μια νέα εποχή για τους υπολογιστές έχει ξεκινήσει» μετά την έκθεση των εκπληκτικών κερδών.

Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο πάνω από 8% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, συμβάλλοντας στον τριπλασιασμό της τιμής της μετοχής της από το προηγούμενο έτος.

Ο κεντρικός ρόλος της Nvidia στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης την τοποθετεί ως δείκτη της φρενίτιδας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη που ακολούθησε την κυκλοφορία της εφαρμογής ChatGPT πέρυσι. Προηγουμένως εντυπωσίασε τη Wall Street με αξιοσημείωτα κέρδη και εισερχόμενη στο κλαμπ των εταιρειών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο βρίσκονται μόνο λίγοι γίγαντες.

«Ολόκληρος ο τομέας της τεχνολογίας και η συνολική αγορά περίμενε την Nvidia, με αυτή να είναι το σαφέστερο και καλύτερο βαρόμετρο για τη ζήτηση της τεχνητής νοημοσύνης», σημείωσε ο Νταν Άιβς της Wedbush Securities.

Ο Χουάνγκ προέτρεψε τις εταιρείες να μετατοπίσουν τις δαπάνες τους από την παραδοσιακή πληροφορική στην τεχνητή νοημοσύνη, τονίζοντας τις νέες δυνατότητες παραγωγικότητας και υπηρεσιών που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

Η Nvidia ειδικεύεται στην κατασκευή μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPU), οι οποίες είναι σημαντικές για τις τεχνολογίες γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, η αναγνώριση εικόνας, προσώπου και ομιλίας. Η εταιρεία παρέχει επίσης υπολογιστές και υπηρεσίες με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη.

Αρχικά σχεδιασμένες για να «σηκώνουν» βιντεοπαιχνίδια, οι κάρτες γραφικών της Nvidia μπορούν να κοστίζουν ακόμα και πολλές χιλιάδες δολάρια και η ζήτηση για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έχει οδηγήσει σε ελλείψεις προσφοράς.

Η φρενίτιδα γύρω από το “mining”, την «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων, που επίσης απαιτεί ισχυρές κάρτες γραφικών, είχε θεωρηθεί βασικός παράγοντας παλαιότερων ελλείψεων και ανατιμήσεων.

Ο στρατηγικός ρόλος της Nvidia στην τεχνητή νοημοσύνη οδήγησε σε περιορισμούς εξαγωγών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στα τσιπ με την υψηλότερη απόδοση, επηρεάζοντας την πρόσβαση της εταιρείας στην κινεζική αγορά.

Σημειώνεται επίσης ότι η Nvidia σχεδιάζει αλλά δεν κατασκευάζει η ίδια τα τσιπ της, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ανησυχίες για την επισφάλεια της εφοδιαστικής της αλυσίδας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο Κουτσούμπας

Φον ντερ Λάιεν: «Δεν αποκλείεται» να απαγορευτεί το TikTok και στην Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα