ΑΘΗΝΑ
21:06
|
06.05.2024
Στενότερη συνεργασία σε άμυνα, ναυτιλία, επιστήμη, τεχνολογία, κυβερνοχώρο, εκπαίδευση, πολιτισμό, τουρισμό και γεωργία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε επίπεδο «στρατηγικής συνεργασίας» αναβαθμίστηκαν σήμερα οι σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας  σύμφωνα με κοινή δήλωση που εξεδόθη μετά την πρωινή συνάντηση των πρωθυπουργών Κυριάκου Μητσοτάκη και Ναρέντρα Μόντι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας, αποτυπώνεται η συναντίληψη Ελλάδας και Ινδίας για μια ελεύθερη, ανοικτή και βασισμένη σε κανόνες Μεσόγειο Θάλασσα και Ινδο-Ειρηνικό, «σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και συγκεκριμένα με τις προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας προς όφελος της διεθνούς ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας».

Νωρίτερα υπογράφηκε μνημόνιο συναντίληψης για την συνεργασία στον αγροτικό τομέα και δρομολογήθηκε η οριστικοποίηση συμφωνίας για την Κινητικότητα και τη Μετανάστευση, η οποία βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία.

Παράλληλα, Μητσοτάκης και Μόντι συζήτησαν και συμφώνησαν την εμβάθυνση και εντατικοποίηση των συνεργιών των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ναυτιλίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του κυβερνοχώρου, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και της γεωργίας.

Τέλος, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα «σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας» στην περιοχή και ως γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα σε τρεις ηπείρους.

«Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδας θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις μας» είπε ο Ναρέντρα Μόντι που συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα πέρασε μια δύσκολη περίοδο και τώρα βρίσκεται στο δρόμο της προόδου. Συγχαίρω τον ελληνικό λαό, τον Πρωθυπουργό και τους επικεφαλής των επιχειρήσεων για τις προσπάθειές σας, οι οποίες κατέστησαν εφικτές τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα».

Μετά τη συνάντηση ακολούθησε γεύμα με εκπροσώπους ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων και φορέων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα