ΑΘΗΝΑ
18:30
|
19.05.2024
Συνολικά υπολογίζεται ότι η αξία των συστημάτων που μπορεί να πέσουν σε αχρηστία (προκειμένου π.χ. να χαριστούν στην Ουκρανία) ξεπερνά το ένα δισ. δολάρια.
Εντείνονται οι ανησυχίες για τα κενά στην αεράμυνα της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δεν αντέδρασε τουλάχιστον ως νωρίς σήμερα το απόγευμα στην αποκάλυψη εγγράφου μέσω βουλής, εδώ και τουλάχιστον ένα 24ωρο, που φέρει τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια να ανακοινώνει την μη ανανέωση των συμβάσεων υποστήριξης και αγοράς ανταλλακτικών και υπηρεσιών για φορητά πυραυλικά συστήματα μικρού βεληνεκούς Tor-M1 OSA-AKM.

Η εξέλιξη φαίνεται πως έρχεται να βάλει επίλογο σε μία σχεδόν αναμενόμενη κατάληξη των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς καθώς το υπουργείο Άμυνας κωλυσιεργούσε στην τήρηση της υπάρχουσας σύμβασης δεδομένου ότι τα υπάρχοντα ανταλλακτικά διαρκούν μόνον για μερικούς μήνες (περίπου ως τις αρχές του 2024).

Εάν αυτό επαληθευτεί, τότε δεν αποκλείεται να συσχετίζεται και με τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ προς την ελληνική πλευρά για παραχώρηση και άλλων οπλικών συστημάτων που είναι συμβατά με τον στρατό της Ουκρανίας, όπως τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1 (πέρα από τα 40 συμφωνηθέντα), τους πυραύλους S-300, τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR M-1 και Osa-AK/AKM.

Ας σημειωθεί πως η σύμβαση για την προμήθεια των ρωσικών κινητών αντιπυραυλικών συστημάτων Tor-M1 είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 1999 με τις δαπάνες να ανέρχονται τότε σε 552.000.000 δολάρια.

Συνολικά υπολογίζεται ότι η αξία των συστημάτων που μπορεί να πέσουν σε αχρηστία (προκειμένου π.χ. να χαριστούν στην Ουκρανία) ξεπερνά το ένα δισ. δολάρια, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για μία καταχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα με αυξημένες αμυντικές δαπάνες σε μία περίοδο και μία περιοχή εντεινόμενης όξυνσης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών όπως είναι αυτή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναγκαστική προσγείωση για τον πρόεδρο του Ιράν κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Το ακροδεξιό Vox της Ισπανίας πραγματοποιεί μαζική συγκέντρωση με ξένους συμμάχους

Κασσελάκης: Σχέση καλής γειτονίας μόνο αν η Τουρκία αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Σλοβακία: Δεν κινδυνεύει πλέον η ζωή του πρωθυπουργού Φίτσο μετά την επίθεση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα