ΑΘΗΝΑ
06:22
|
04.05.2024
«Ο πληθωρισμός των τροφίμων προκαλεί ανησυχία. Η πρόσφατη αύξηση των τιμών της ζάχαρης εξαλείφει κάθε πιθανότητα εξαγωγών», δήλωσε κυβερνητική πηγή.
Η παραγωγή ζάχαρης της Ινδίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 3,3% τη σεζόν 2023/24
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ινδία αναμένεται να απαγορεύσει στα εργοστάσιά της να εξάγουν ζάχαρη την επόμενη σεζόν, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, παγώνοντας τις εξαγωγές ζάχαρης για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια, καθώς η έλλειψη βροχής μείωσε την παραγωγή του ζαχαροκάλαμου, δήλωσαν στο Reuters τρεις κυβερνητικές πηγές.

Η απουσία της Ινδίας από την παγκόσμια αγορά είναι πιθανό να αυξήσει τις τιμές αναφοράς στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, όπου ήδη διαπραγματεύονται γύρω από τα υψηλά πολλών ετών, πυροδοτώντας φόβους για περαιτέρω πληθωρισμό στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων.

«Η πρωταρχική μας προτεραιότητα είναι να καλύψουμε την εγχώρια ζήτηση ζάχαρης και να παράγουμε αιθανόλη από πλεόνασμα ζαχαροκάλαμου», είπε μια κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Για την ερχόμενη σεζόν, δεν θα έχουμε αρκετή ζάχαρη για να διαθέσουμε για εξαγωγές».

Η Ινδία επέτρεψε στα εργοστάσια να εξάγουν μόνο 6,1 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αφού τους άφησε να πουλήσουν μια ποσότητα ρεκόρ, ύψους 11,1 εκατομμυρίων τόνων, την περασμένη σεζόν.

Το 2016, η Ινδία επέβαλε φόρο 20% στις εξαγωγές ζάχαρης για να περιορίσει τις πωλήσεις στο εξωτερικό.

Οι βροχές της περιόδου των μουσώνων στις κορυφαίες περιοχές καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου της δυτικής πολιτείας Μαχαράστρα και της νότιας πολιτείας Καρνατάκα – που μαζί συνεισφέρουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παραγωγής ζάχαρης της Ινδίας – ήταν έως και 50% κάτω από το μέσο όρο μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή.

Οι ανεπαρκείς βροχές θα μπορούσαν να μειώσουν την παραγωγή ζάχαρης την περίοδο 2023/24 και ακόμα και τη φύτευση για την περίοδο 2024/25, δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος του κλάδου, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Οι τιμές της ζάχαρης στην εγχώρια αγορά εκτινάχθηκαν αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο των δύο σχεδόν τελευταίων ετών, κάνοντας την κυβέρνηση να επιτρέψει στα εργοστάσια να πουλήσουν επιπλέον 200.000 τόνους τον Αύγουστο.

«Ο πληθωρισμός των τροφίμων προκαλεί ανησυχία. Η πρόσφατη αύξηση των τιμών της ζάχαρης εξαλείφει κάθε πιθανότητα εξαγωγών», δήλωσε άλλη κυβερνητική πηγή.

Ο πληθωρισμός λιανικής στην Ινδία εκτινάχθηκε στο υψηλό 15 μηνών 7,44% τον Ιούλιο και ο πληθωρισμός των τροφίμων στο 11,5%, υψηλό τριών ετών.

Η παραγωγή ζάχαρης της Ινδίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 3,3% στους 31,7 εκατομμύρια τόνους τη σεζόν 2023/24.

«Επιτρέψαμε στα εργοστάσια να εξάγουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης τα τελευταία δύο χρόνια», είπε στο Reuters η τρίτη κυβερνητική πηγή. «Αλλά πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε επαρκείς προμήθειες και σταθερές τιμές».

Η Ινδία εξέπληξε τους αγοραστές τον περασμένο μήνα, επιβάλλοντας απαγόρευση στις εξαγωγές λευκού ρυζιού εξαιρουμένου του μπασμάτι. Το Νέο Δελχί επέβαλε επίσης δασμό 40% την περασμένη εβδομάδα στις εξαγωγές κρεμμυδιών, καθώς προσπαθεί να μετριάσει τις τιμές των τροφίμων ενόψει των πολιτειακών εκλογών που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος.

Ένας εμπορικός οίκος με έδρα τη Βομβάη ανέφερε ότι η μειωμένη παραγωγή στην Ταϊλάνδη αναμένεται επίσης να μειώσει τις εξαγωγές και πως η μεγάλη παραγωγός Βραζιλία δεν θα μπορούσε να καλύψει μόνη της το κενό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα