ΑΘΗΝΑ
13:46
|
01.05.2024
Η επίσκεψή του θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την εξωτερική και οικονομική πολιτική της Ελλάδας.
Στην Ελλάδα έφτασε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι όπου τον υποδέχθηκε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρωθυπουργός της ΙνδίαςΝαρέντρα Μόντι, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια. Τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου. 

«Προσγειώθηκα στη Αθήνα. Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο την εκβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας – Ελλάδας. Θα έχω συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έρθω σε επαφή με την Ινδική κοινότητα», δήλωσε ο Μόντι σε μήνυμα του στα ελληνικά, το οποίο αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), κατά την άφιξή του στην Ελλάδα.

Στο μήνυμα του ο κ. Μόντι αναφέρει επίσης ότι: «Ανάμεσα στα ιστορικά τοπία της Ελλάδας, η ζεστασιά και η φιλοξενία της ινδικής κοινότητας λάμπει έντονα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για το θερμό καλωσόρισμα».

Η σημερινή επίσημη επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα, καθώς και οι επαφές του στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Έλληνα ομόλογο του, Κυριάκο Μητσοτάκη αντικατοπτρίζει τη στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου αφενός να θέσει σε τροχιά αναβάθμισης και στρατηγικής συνεργασίας τις σχέσεις της Ελλάδος με την Ινδία, ήτοι την 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς και πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με πληθυσμό 1,4 δισ. και αφετέρου να αναδείξει τη χώρα μας σε πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Η επίσκεψη είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, από το 1983, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα η Ίντιρα Γκάντι. Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν πως η έλευση Μόντι είναι ένα ορόσημο, που σηματοδοτεί τη βούληση και των δύο πλευρών να επανεκκινήσουν, να διευρύνουν τις ελληνο-ινδικές σχέσεις, αλλά και να εδραιώσουν την οικονομική συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο.

Όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, στόχος της Αθήνας είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων. Αυτό θα μπορούσε ίσως να μεταφραστεί, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, σε μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.

Σημειώνεται ότι, λόγω της επίσκεψης Μόντι, έκλεισαν προσωρινά, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο».

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ οι συρμοί διέρχονται από τους παραπάνω σταθμούς, χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα