Οι «Κυρίες με τα Κόκκινα» (La Roja) της Ισπανίας είναι οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες ποδοσφαίρου, αφού κέρδισαν τις «Λέαινες» της Αγγλίας με 1-0 σε έναν τεταμένο τελικό. Η Ισπανία άξιζε τη νίκη της. Έπνιξαν την Αγγλία στη μεσαία γραμμή. Η Ισπανία κράτησε την κατοχή της μπάλας και, στις σπάνιες περιπτώσεις που την έχασε, πίεσε την Αγγλία να την επιστρέψει γρήγορα.
Μετά το γκολ της Όλγα Καπμόνα στο 29ο λεπτό, οι Λέαινες άλλαξαν σύνθεση και σύστημα. Παρά την ενθάρρυνση της Αγγλίδας τερματοφύλακα Μαίρη Έαρπς που έσωσε πέναλτι στο 69ο λεπτό και τα 13 λεπτά επιπλέον χρόνου για διακοπές και τραυματισμούς, οι Λέαινες δεν μπόρεσαν να σπάσουν την ισπανική άμυνα. Και η αρχηγός τους Ιβάνα Άνδρες σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο για τις La Roja.
Το ποδόσφαιρο γυναικών είναι παγκόσμιο
Ήταν πραγματικά ένα «παγκόσμιο» κύπελλο που συνδιοργανώθηκε και υποστηρίχθηκε υπέροχα από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η Αγγλία έπαιξε με ομάδες από κάθε ήπειρο (εκτός από την Ανταρκτική) και το χάσμα μεταξύ των χωρών κλείνει. Η Τζαμάικα, το Μαρόκο, η Νιγηρία και η Νότια Αφρική έφτασαν στους 16. Η Κολομβία έφτασε στους τελευταίους οκτώ κερδίζοντας τη Γερμανία και τρομάζοντας την Αγγλία στον δρόμο. Η Ιαπωνία παραμένει η ισχυρότερη ομάδα της Ασίας και κέρδισε τη μελλοντική παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία με 4-0 στη φάση των ομίλων. Η Αυστραλία ήταν η μόνη μη-ευρωπαϊκή ομάδα στα ημιτελικά.
Δύο φορές παγκόσμιες πρωταθλήτριες, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν μια ισχυρή ποδοσφαιρική δύναμη παρά την ήττα στα πέναλτι από τη Σουηδία στη φάση των «16». Οι Αμερικανίδες μπορούν άνετα να κερδίσουν το χρυσό Ολυμπιακό το 2024. Ωστόσο υπάρχει πραγματική αίσθηση ότι η δύναμη στο γυναικείο ποδόσφαιρο μετατοπίζεται από την Αμερική στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές ομάδες προσελκύουν τις καλύτερες παίκτριες στα εθνικά πρωταθλήματα και στο ευρωπαϊκό Τσάμπιονς Λιγκ. Παίζουν πια σε γήπεδα με περισσότερο και στην τηλεόραση τα χρήματα αυξήθηκαν.
Οι ευρωπαϊκές χώρες αναπτύσσουν επίσης πραγματικά ταλέντα. Οι πέντε από τις τελευταίες οκτώ και οι τρεις από τις τέσσερις τελευταίες ομάδες του Μουντιάλ ήταν ευρωπαϊκές. Η Ισπανία ανέδειξε την παίκτρια του τουρνουά – την Αιτάνα Μπομάτι και τη νεαρότερη παίκτρια Σάλμα Παράλουελο. Κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο παρά το γεγονός ότι 12 παίκτριες της αρνήθηκαν να παίξουν για την εθνική ομάδα λόγω μιας άγριας διαμάχης με τον προπονητή τους, Γιοργέ Βιλδά και την ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Η Αγγλία είχε επίσης σημαντικές απουσίες από το Παγκόσμιο Κύπελλο λόγω τραυματισμών. Η Γερμανία έχει μια νέα γενιά προικισμένων παικτριών, ενώ η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν όλες δυνατές ανταγωνιστικές ομάδες.
Μετά από αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, το παιχνίδι των γυναικών έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των φιλάθλων.
Αγγλία, η Αγγλία μου
Άλλο ένα τουρνουά ποδοσφαίρου, άλλος ένας σπαραγμός για τους φιλάθλους της Αγγλίας. Επί του παρόντος, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς οι άνθρωποι παλεύουν απέναντι με μια κρίση κόστους ζωής, την απρόσιτη στέγαση και τα ενοίκια-μαμούθ αλλά και ενάντια στην απογοήτευση με το Brexit (αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Για πολλούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αθλητισμός είναι η ασημένια επένδυση στα σκοτεινά σύννεφα. Αν οι Λέαινες σήκωναν το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών θα είχαν σηκώσει και τη χώρα. Ίσως μάλιστα να χαροποιούσε, λίγο, και κάποιους Σκωτσέζους, Ουαλούς και Ιρλανδούς για τους οποίους η αθλητική αντιπαλότητα με την Αγγλία παραμένει ισχυρή.
Τελικά, όμως, η απογοήτευση έδωσε τη θέση της στην υπερηφάνεια. Άλλωστε, αυτός ήταν ένας τελικός και η Αγγλία έχασε από μια καλύτερη ομάδα με την τιμή της άθικτη. Υπάρχει επίσης μια αίσθηση ελπίδας. Οι Λέαινες εξακολουθούν να είναι πρωταθλήτριες Ευρώπης και με επικεφαλής τη Σαρίνα Βιέγμαν, ίσως την καλύτερη προπονήτρια στο γυναικείο παιχνίδι. Οι τραυματίες θα επιστρέψουν και στο πρόσωπο της Λόρεν Τζέιμς η Αγγλία έχει βρει ένα από τα πιο λαμπρά νέα αστέρια στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Η Αγγλία πρέπει να βελτιωθεί. Με την αμυντική της δύναμη, τον ρυθμό και την αμεσότητά της, η Αγγλία χρειάζεται καλύτερη τεχνική, για να μπορέσει να κρατήσει την μπάλα περισσότερο και να αντιμετωπίσει το σφιχτό παιχνίδι (πρέσινγκ) που χρησιμοποιεί η Ισπανία. Παρά την ήττα στον τελικό, οι Λέαινες θα πάνε στα επόμενα τουρνουά με αισιοδοξία και πίστη ότι μπορούν να νικήσουν οποιονδήποτε.
Και τι θα γίνει με εμένα;
Μου άρεσε πολύ το τουρνουά, το οποίο αποδείχτηκε απρόβλεπτο, δραματικό, συναρπαστικό και, τελικά, για μένα σπαρακτικό. Έχω γίνει μεγάλος λάτρης του γυναικείου ποδοσφαίρου. Η απογοήτευσή μου από το γεγονός ότι οι Λέαινες έχασαν τον τελικό ήταν στο ίδιο επίπεδο με εκείνη της ομάδας ανδρών της Αγγλίας που αποχώρησε από το Παγκόσμιο Κύπελλο πέρυσι. Αυτό με εξέπληξε.
Το να βλέπεις χιλιάδες ανθρώπους στα γήπεδα και εκατομμύρια άλλους στην τηλεόραση να παρακολουθούν γυναικείο ποδόσφαιρο ήταν αδιανόητο πριν από 15 ή ίσως μόλις 10 χρόνια. Ως ένθερμος οπαδός του ποδοσφαίρου, είμαι χαρούμενος που το ποδόσφαιρο δεν είναι πλέον ανδρική φυλή και που περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν, απολαμβάνουν και μοιράζονται το παιχνίδι.
Ως πατέρας τεσσάρων κοριτσιών (και ενός γιου), βρίσκω επίσης πολύ καθησυχαστικό να βλέπω νεαρές γυναίκες ικανές να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους και να ζήσουν τα όνειρά τους. Δεν νομίζω ότι καμία από τις κόρες μου θα ήθελε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Το θέμα είναι ότι θα μπορούσαν να είναι, και ότι αυτή η επιλογή δεν θα τους αρνούνταν επειδή είναι γυναίκες. Στην Αγγλία, οι Λέαινες βοήθησαν να γίνει αυτό δυνατό, και αυτό μετράει πολύ περισσότερο από την κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Ίσως την επόμενη φορά όμως, επίσης, η Αγγλία θα μπορούσε απλώς…