ΑΘΗΝΑ
01:41
|
04.05.2024
Υπαρκτή ή όχι... η Νέσι αποφέρει κάθε χρόνο εκατομμύρια λίρες σε έσοδα από τον τουρισμό στην οικονομία της Σκωτίας.
1.100 επισήμως καταγεγραμμένες θεάσεις της Νέσι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μεγαλύτερη εκστρατεία αναζήτησης για το τέρας του Λοχ Νες εδώ και πέντε δεκαετίες ξεκίνησε στα Χάιλαντς της Σκωτίας, σήμερα Σάββατο, καθώς ερευνητές και ενθουσιώδεις κυνηγοί του διάσημου – υπαρκτού ή όχι – τέρατος από όλο τον κόσμο, ξεκίνησαν με θάρρος και υπό βροχή προσπαθώντας να εντοπίσουν την άπιαστη Νέσι.

Η αποστολή ανέπτυξε drones με θερμικούς σαρωτές, βάρκες με κάμερες υπερύθρων και ένα υποβρύχιο υδρόφωνο, προκειμένου να προσπαθήσει να λύσει ένα μυστήριο που αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του κοινού σε όλον τον πλανήτη εδώ και πολλές γενιές.

«Δεν υπάρχει γωνιά του πλανήτη όπου οι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει για τη Νέσι, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματά μας — τι είναι το τέρας του Λοχ Νες», δήλωσε ο Πολ Νίκος, γενικός διευθυντής του Loch Ness Centre στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν ξέρω τι είναι. Το μόνο που ξέρω είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο “κάτι” στο Λοχ Νες. Έχω δει σαρώσεις σόναρ αντικειμένων στο μέγεθος φορτηγού να κινούνται κάτω από το νερό», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι θερμικοί σαρωτές θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμοι για τον εντοπισμό τυχόν παράξενων ανωμαλιών στα θολά βάθη, ενώ το υδρόόφωνο θα επιτρέψει στους ερευνητές να ακούσουν ασυνήθιστους υποβρύχιους ήχους που πιθανόν προέρχονται από τη Νέσι.

Η λίμνη του Λοχ Νες που εκτείνεται σε 36 χιλιόμετρα και με μέγιστο βάθος 240 μέτρα, είναι η μεγαλύτερη σε όγκο νερού λίμνη του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αναφορές για ένα υδρόβιο τέρας που ζει εκεί χρονολογούνται από την αρχαιότητα, με πέτρινα γλυπτά στην περιοχή που απεικονίζουν ένα μυστηριώδες θηρίο.

Η παλαιότερη γραπτή αναφορά στη Νέσι, όπως βαφτίστηκε αργότερα, χρονολογείται από το 565 μ.Χ. σε μια βιογραφία του Ιρλανδού μοναχού Κολούμπα. Σύμφωνα με το κείμενο, το τέρας επιτέθηκε σε έναν κολυμβητή και ήταν έτοιμος να χτυπήσει ξανά όταν ο Κολούμπα τον διέταξε να υποχωρήσει.

Με τα χρόνια, επιστήμονες και ερασιτέχνες «κυνηγοί» της Νέσι, προσπάθησαν να βρουν στοιχεία για ένα μεγάλο ψάρι όπως ο οξύρρυγχος που πιθανόν ζει στα βάθη της λίμνης. Κάποιοι θεωρούν ότι το τέρας θα μπορούσε να είναι ένα προϊστορικό θαλάσσιο ερπετό σαν πλησιόσαυρος.

Το 1972, το Γραφείο Ερευνών του Λοχ Νες ανέλαβε τη μεγαλύτερη έρευνα μέχρι σήμερα, αλλά επέστρεψε με άδεια χέρια.

Το 1987, η επιχείρηση Deepscan ανέπτυξε εξοπλισμό σόναρ σε όλο το πλάτος της λίμνης και ισχυρίστηκε ότι εντόπισε ένα «άγνωστο αντικείμενο ασυνήθιστου μεγέθους και αντοχής».

Το 2018, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια έρευνα σε δείγματα DNA από τη λίμνη του Λοχ Νες για να προσδιορίσουν ποιοι οργανισμοί ζουν στα νερά. Δεν βρέθηκαν σημάδια πλησιόσαυρου ή άλλου τόσο μεγάλου ζώου, αν και τα αποτελέσματα έδειξαν την παρουσία πολλών χελιών.

Σύμφωνα με το Loch Ness Center, υπάρχουν έως σήμερα περισσότερες από 1.100 επισήμως καταγεγραμμένες θεάσεις της Νέσι, που το μόνο σίγουρο είναι πως αποφέρει εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο σε έσοδα από τον τουρισμό στην οικονομία της Σκωτίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα