ΑΘΗΝΑ
14:32
|
04.12.2023
Κάνει ξανά λόγο για το «όραμα των δύο κρατών» στη Κύπρο. Η συντριπτική πλειοψηφία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που επιθυμούν την επανένωση, λέει η Λευκωσία.
Το τέμενος Köprülü Hacı İbrahim Ağa στη Λεμεσό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αφορμή για να μιλήσει ξανά για το «όραμα των δύο κρατών» στη Κύπρο, βρήκε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Ιμπραχίμ Αγά Κιοπρουλού Τζαμί στη Λεμεσό.

«Με αυτή την αποτρόπαια επίθεση προστέθηκε μια νέα ενέργεια όπως εκείνες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν κατά διαφορετικών τζαμιών της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Αυτή η επίθεση, που είναι το τελευταίο παράδειγμα αυξανόμενου αντιισλαμισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο στοχεύει τους μουσουλμάνους, αλλά αποκαλύπτει για άλλη μια φορά πόσο σοβαρή έχει φτάσει η απειλή για τις κοινές μας ανθρώπινες αξίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «από την άλλη πλευρά, το μίσος και η μισαλλοδοξία που αποκαλύφθηκαν από την προαναφερθείσα επίθεση δείχνουν πόσο μακριά είναι ορισμένα τμήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας από την κατανόηση της συμβίωσης με μουσουλμάνους Τουρκοκύπριους για ειρήνη, ηρεμία και ανοχή. Αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι το όραμα των δύο κρατών της τουρκοκυπριακής πλευράς αποτελεί το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού».

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης χαρακτήρισε την επίθεση απαράδεκτη και καταδικαστέα. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε οδηγίες προς τις Αρχές για ταχεία διερεύνηση του περιστατικού, εντοπισμό των δραστών και προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Η διαφύλαξη των θρησκευτικών ελευθεριών και η προστασία των θρησκευτικών μνημείων της χώρας μας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της πολιτείας και του λαού μας. Η ανοχή της Κυβέρνησης σε φαινόμενα βίας είναι μηδενική. Η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της πολιτείας», αναφέρει ο εκπρόσωπος.

«Όσοι επιδιώκουν μέσα από κάποιες ενέργειες να δημιουργήσουν ένα κλίμα πόλωσης και έντασης, δεν αντικατοπτρίζουν την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που επιθυμούν την επανένωση τού τόπου μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει περιστατικό.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φρέντι Μπελέρης: Νέα αναβολή στο αίτημά του για άδεια ορκωμοσίας

Για συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου εναντίον της Γάζας κατηγορείται η Ολλανδία

Μεγάλο «τσεκούρι» για τους εργαζομένους του Spotify

Στο εδώλιο για διαφθορά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα