ΑΘΗΝΑ
05:45
|
05.11.2024
Η έκκληση προς το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει κινεζικές αρχαιότητες έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας.
Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η έκκληση προς το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει κινεζικές αρχαιότητες μετά την πρόσφατη υποτιθέμενη κλοπή περίπου 2.000 αντικειμένων από τις αποθήκες του μουσείου, έχει πυροδοτήσει ραγδαίες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας.

Το ζήτημα έγινε η πιο δημοφιλής είδησης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo μετά από ένα άρθρο σε μια κινεζική κρατική εφημερίδα.

Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής, οι Global Times ζήτησαν από το μουσείο να επιστρέψει όλα τα κινεζικά πολιτιστικά κειμήλια «δωρεάν».

Ούτε η κινεζική κυβέρνηση, ούτε και το Βρετανικό Μουσείο έχουν προβεί σε σχολιασμό του ζητήματος.

Το μουσείο βρίσκεται υπό πίεση αφού περίπου 2.000 αντικείμενα αναφέρθηκαν «χαμένα, κλεμμένα ή κατεστραμμένα» πριν από δύο εβδομάδες.

Ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η είδηση. Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθυντής του Χάρτβιχ Φίσερ ανακοίνωσε επίσης ότι θα παραιτηθεί.

Στο άρθρο τους, οι Global Times υποστήριξαν ότι το παγκοσμίου φήμης μουσείο απέτυχε να φροντίσει σωστά την «πολιτιστική περιουσία που ανήκει σε άλλες χώρες».

Τα τεράστια κενά στη διαχείριση και την ασφάλεια των πολιτιστικών αντικειμένων στο Βρετανικό Μουσείο που εκτέθηκαν από αυτό το σκάνδαλο οδήγησαν στην κατάρρευση ενός μακροχρόνιου και ευρέως διαδεδομένου ισχυρισμού ότι «τα ξένα πολιτιστικά αντικείμενα προστατεύονται καλύτερα στο Βρετανικό Μουσείο, τονίζει το άρθρο.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει τη μεγαλύτερη συλλογή κινεζικών αρχαιοτήτων στη Δύση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, έχει περίπου 23.000 κινεζικά αντικείμενα, που εκτείνονται από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα.

Αυτά περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα πολύτιμων αντικειμένων όπως πίνακες ζωγραφικής, σφραγιδόλιθους, τεχνουργήματα από νεφρίτη και μπρούτζο και κεραμική. Ένα από τα πιο διάσημα είναι η αναπαραγωγή ενός κυλίνδρου που ονομάζεται «Συμβουλές της Εκπαιδεύτριας προς τις Κυρίες της Αυλής», ένα αριστούργημα που θεωρείται ορόσημο στην κινεζική ιστορία της τέχνης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Κινέζοι χρήστες του Διαδικτύου καλούν το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει αρχαιολογικά αντικείμενα τα τελευταία χρόνια.

Αλλά το άρθρο για τις ύποπτες κλοπές έχει προκαλέσει περισσότερη συζήτηση αυτή τη φορά.

Το hashtag «Βρετανικό Μουσείο παρακαλούμε να επιστρέψετε τις κινεζικές αρχαιότητες» ήταν στην κορυφή του διαγράμματος αναζήτησης του Weibo μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας. Έχει προβληθεί πάνω από μισό δισεκατομμύριο φορές.

«Επιστρέψτε τα αντικείμενα στον αρχικό τους ιδιοκτήτη», αναφέρει ένα σχόλιο που άρεσε στους χρήστες πάνω από 32.000 φορές.

«Τώρα που η χώρα είναι πλούσια και οι άνθρωποι είναι δυνατοί, ήρθε η ώρα να έχουμε τους θησαυρούς μας πίσω στο σπίτι», λέει ένα άλλο κορυφαίο σχόλιο.

Δεν είναι σαφές εάν η κινεζική κυβέρνηση θα προβεί σε κάποια ενέργεια μετά τις εκκλήσεις.

Αλλά η απαίτηση από το μουσείο να επιστρέψει αντικείμενα είναι ένα συναίσθημα που δεν περιορίζεται στην Κίνα.

Μετά από αναφορές ότι είχαν κλαπεί πολιτισμικά αντικείμενα, άλλες χώρες είπαν επίσης ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί πλέον να προφυλάξει τις αρχαιότητες τους.

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ζητά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, ανανέωσε αυτές τις εκκλήσεις αυτή την εβδομάδα.

Νιγηριανοί αξιωματούχοι ζήτησαν επίσης από το μουσείο να επιστρέψει τους μπρούτζους του Μπενίν που ελήφθησαν από το βασίλειο του Μπενίν που βρίσκεται τώρα στην επικράτειά του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μποϋκοτάζ του κινήματος BDS πέτυχε: Τα Carrefour της Ιορδανίας έβαλαν λουκέτο

Παζάρι ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για μικρή αμυντική συμφωνία

Βρέθηκε και άλλος άνδρας νεκρός σε Αστυνομικό Τμήμα της Αθήνας

Σύλληψη 55χρονου με τσεκούρι στην Πάτρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα