ΑΘΗΝΑ
08:02
|
03.05.2024
Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι το Παρίσι προτίθεται να συνδράμει μια επέμβαση της ECOWAS στο Νίγηρα για να σταματήσει η «επιδημία πραξικοπημάτων» στο Σαχέλ.
Διαδήλωση ενάντια στη γαλλική παρουσία στη χώρα τις πρώτες μέρες μετά το πραξικόπημα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον Νίγηρα θα παραμείνει στη χώρα του Σαχέλ παρά τις πιέσεις να φύγει από τους ηγέτες ενός πρόσφατου πραξικοπήματος, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Επανέλαβε επίσης τη στήριξη της Γαλλίας στον ανατραπέντα πρόεδρο του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ, του οποίου την απόφαση να μην παραιτηθεί ο Μακρόν χαρακτήρισε θαρραλέα. Είπε επιπλέον ότι το Παρίσι θα υποστηρίξει οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) στον Νίγηρα.

Απευθυνόμενος σε πρεσβευτές που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ο Γάλλος απεσταλμένος Σιλβέν Ιτ άκουγε εκείνη την ώρα την ομιλία του από την πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, παρότι την Παρασκευή του δόθηκε προθεσμία 48 ωρών να φύγει από τη χώρα.

«Η Γαλλία και οι διπλωμάτες της αντιμετώπισαν ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις σε ορισμένες χώρες τους τελευταίους μήνες, από το Σουδάν, όπου η Γαλλία ήταν υποδειγματική, μέχρι τον Νίγηρα αυτή τη στιγμή και επικροτώ τον συνάδελφό σας και τους συναδέλφους σας που ακούν από τις θέσεις τους», είπε.

Ο Μπαζούμ ανατράπηκε στις 26 Ιουλίου και κρατείται, έχοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, μαζί με την οικογένειά του στο προεδρικό μέγαρο.

Η ECOWAS έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατεύματα για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης εάν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες.

Την Παρασκευή, το Υπουργείο Εξωτερικών του Νίγηρα ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρεσβευτής Ιτ είχε 48 ώρες για να φύγει, λόγω του ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με τους νέους ηγέτες της χώρας και του ότι η γαλλική κυβέρνηση προέβη σε ενέργειες που «αντέβαιναν στα συμφέροντα του Νίγηρα».

Ο Μακρόν επέμεινε ότι η Γαλλία δεν θα αλλάξει τη θέση της για την καταδίκη του πραξικοπήματος και την προσφορά υποστήριξης στον Μπαζούμ, τονίζοντας ότι ο τελευταίος έχει εκλεγεί δημοκρατικά.

«Νομίζω ότι η πολιτική μας είναι η σωστή. Βασίζεται στο θάρρος του Προέδρου Μπαζούμ και στις δεσμεύσεις του πρεσβευτή μας εκεί, ο οποίος παραμένει παρά τις πιέσεις, παρά όλες τις δηλώσεις που έγιναν από τις παράνομες αρχές», είπε ο Μακρόν.

Σύμφωνα με τον Γάλλο ηγέτη, η περιοχή του Σαχέλ έχει πληγεί από «μια επιδημία πραξικοπημάτων, η οποία πηγάζει από την αδυναμία και την έλλειψη αποτελεσματικότητας του στρατιωτικού της συστήματος».

«Χωρίς πατρική στάση αλλά και χωρίς να δείξουμε σημάδια αδυναμίας. Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε δυναμικά τις χώρες αυτής της περιοχής, καλώντας τις να ενεργήσουν υπεύθυνα. Εάν η ECOWAS εγκαταλείψει τον Πρόεδρο Μπαζούμ, νομίζω ότι όλοι οι πρόεδροι στην περιοχή θα δουν τι τους επιφυλάσσει η μοίρα τους. Η αδυναμία που επιδείχθηκε εν μέσω των προηγούμενων πραξικοπημάτων έχει θερμάνει το κλίμα στην περιοχή», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα