Στην Αίγυπτο βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη από σήμερα, Τρίτη, ο διοικητής των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα του εμφύλιου τον Απρίλιο, με τις τελευταίες συγκρούσεις να αφήνουν πίσω τους δεκάδες αμάχους στο Νταρφούρ, που έρχονται να προστεθούν στα χιλιάδες θύματα των τελευταίων μηνών.
Καθώς ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν αναχωρούσε για την γειτονική χώρα, γιατροί και μάρτυρες ανέφεραν ότι 39 άμαχοι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά, από τους βομβαρδισμούς της Νιγιάλα, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Σουδάν στο νότιο Νταρφούρ, όπου οι μάχες μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών δυνάμεων RSF έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.
Ο Σουδανός στρατηγός πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, βασικό του σύμμαχο, για τις εξελίξεις στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Σουδάν και τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ανακοίνωσε το Κυρίαρχο Συμβούλιο του Σουδάν.
Ο Μπουρχάν, ντυμένος με πολιτικά ρούχα και όχι με το σήμα κατατεθέν των χακί, εθεάθη να επιβιβάζεται σε αεροπλάνο στο Πορτ Σουδάν και αργότερα να τον υποδέχεται ο Σίσι στο αεροδρόμιο του Ελ Αλαμέιν σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Συμβούλιο.
Η μάχη για την εξουσία, μεταξύ του Μπουρχάν και του πρώην αναπληρωτή του – που έγινε αντίπαλος- Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ο οποίος διοικεί τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μαίνεται από τις 15 Απριλίου και έχει εξαπλωθεί από το Χαρτούμ και τη δυτική περιοχή του Νταρφούρ μέχρι το Κορντοφάν, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς και αναγκάζοντας εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Για μήνες, οι RSF πολιορκούσαν τον Μπουρχάν μέσα στο αρχηγείο του στο Χαρτούμ, αλλά την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός του στρατού έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έξω από το συγκρότημα για να επιθεωρήσει τα στρατεύματα σε περιοχές της χώρας.
Τη Δευτέρα βρισκόταν στο Πορτ Σουδάν, όπου έκανε μια φλογερή ομιλία στα στρατεύματα, υποσχόμενος να πολεμήσει τις δυνάμεις RSF που χαρακτήρισε μισθοφόρους και να «τερματίσει την εξέγερση».
Τα σχόλιά του έγιναν μια ημέρα αφότου ο επικεφαλής των RSF, δημοσίευσε μια δήλωση που περιγράφει λεπτομερώς ένα «όραμα» 10 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου και την οικοδόμηση «ενός νέου κράτους» και απαιτεί «πολιτική διακυβέρνηση βασισμένη σε δημοκρατικούς κανόνες» και «έναν ενιαίο, επαγγελματικό, εθνικό στρατιωτικό θεσμό», σημείο που ήταν η αιχμή που μετέτρεψε τους πρώην συμμάχους σε αντιπάλους.