ΑΘΗΝΑ
01:09
|
29.09.2024
Η CODECO και άλλες παραστρατιωτικές ομάδες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 100 ανθρώπους τον τελευταίο μήνα.
Η ένοπλη παραστρατιωτική ομάδα CODECO
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή, 27/8 στην επαρχία Ιτούρι, στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε πιστούς που προσεύχονταν σε μια εκκλησία.

Ο Συνασπισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό (CODECO), μια από τις πολλές παραστρατιωτικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή, ευθύνεται για την επίθεση, σύμφωνα με τον διοικητή της περιοχής Τζούγκου, τον Ράφιν Μαπέλα, και έναν τοπικό ηγέτη, τον Ντιεντονέ Λοσά.

Σύμφωνα με αυτές τις δύο πηγές, σκοτώθηκαν 9 άμαχοι, 4 από τους δράστες και ένας στρατιώτης, ενώ δύο στρατιώτες και δύο πολίτες τραυματίστηκαν, είπε.

Η βία έχει αυξηθεί σε όλη την ανατολική ΛΔΚ, όπου οι συγκρούσεις έχουν φουντώσει εδώ και δεκαετίες. Περισσότερες από 120 ένοπλες ομάδες μάχονται στην περιοχή, οι περισσότερες για γη και έλεγχο ορυχείων με πολύτιμα ορυκτά, ενώ ορισμένες ομάδες προσπαθούν να προστατεύσουν τις κοινότητές τους.

Η CODECO, μια ένωση εθνοτικών ομάδων πολιτοφυλακής που ισχυρίζεται ότι προστατεύει τα συμφέροντα των αγροτών της φυλής Λέντου, μάχεται με το Ζαΐρ, κυρίως με την εθνική ομάδα αυτοάμυνας Χέμα από το 2017. Σύμφωνα με το Αφρικανικό Κέντρο Μελέτης και Έρευνας για την Τρομοκρατία, οι επιθέσεις CODECO σκότωσαν σχεδόν 1.800 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 500 την τετραετία έως το 2022.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι η πολιτοφυλακή έχει επεκταθεί τους τελευταίους μήνες.

Τον Ιούνιο, μαχητές της CODECO σκότωσαν 45 πολίτες στην επαρχία Ιτούρι της ΛΔΚ. Η CODECO και άλλες παραστρατιωτικές ομάδες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 100 ανθρώπους τον τελευταίο μήνα στις γειτονικές επαρχίες Νονρντ Κιβου και Ιτούρι, δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής κοινωνίας των πολιτών, Κίνος Κατούο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα