Ισλαμαμπάντ, και άλλων μεγάλων πόλεων κατέβηκαν απόψε πολλές χιλιάδες πολίτες που διαμαρτύρονται για τις τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν και το 150%.
Αφορμή έδωσε η επιλογή της κυβέρνησης να μην μειώσει τις τιμές ενέργειας δίχως την άδεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Όταν οι πρώτοι λογαριασμοί του πανάκριβου ρεύματος έφθασαν στους καταναλωτές την περασμένη βδομάδα έπαθαν…ηλεκτροσόκ.
Πολλοί πραγματοποίησαν διαδηλώσεις. Άλλοι έστησαν μπλόκα βάζοντας φωτιά σε ελαστικά. Άλλοι έκαψαν λογαριασμούς ρεύματος.
Ορισμένοι έσπασαν τζαμαρίες στα κατά τόπους γραφεία των εταιριών ηλεκτρισμού. Από τις διαμαρτυρίες δεν απείχαν ούτε οι γυναίκες που πραγματοποίησαν ξεχωριστές κινητοποιήσεις από τους άνδρες.
Μπροστά στην οργή λαού, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ανουάρ ουλ Χακ Κακάρ, έδωσε αόριστες υποσχέσεις για «ανακούφιση». Ωστόσο, αρνήθηκε να μειώσει τα τιμολόγια ρεύματος για να μη διακυβεύσει την τύχη ενός μεγάλου δανείου ύψους 30 δις. δολαρίων από το ΔΝΤ που δόθηκε τον Ιούλιο και που εξυπακούεται πως συνοδεύεται από τους συνήθεις αντιλαϊκούς και δυσβάσταχτους όρους, με πρώτο τον τερματισμό των κρατικών επιδοτήσεων στην ενέργεια και την επίτευξη «στόχων» για την υποτιθέμενη «αναζωογόνηση» της πακιστανικής οικονομίας.
Οι αόριστες υποσχέσεις του πρωθυπουργού δεν κατεύνασαν τα οργισμένα πλήθη. «Πνιγόμαστε από τον χείμαρρο του πληθωρισμού. Αυτοί οι λογαριασμοί είναι ασήκωτοι! Εάν πληρώσω το ρεύμα αυτό τον μήνα, πώς θα ταΐσω τα τρία μου παιδιά;» είπε ένας ταξιτζής ο Νουρούλ Αμίν σε δημοσιογράφο του Al Jazeera.
Ένας άλλος εργαζόμενος, ένας κουρέας, ο Μοχάμεντ Καραμάτ, είπε πως του ήρθε λογαριασμός για αυτό τον μήνα ύψους 60.000 ρουπίων (περίπου 200 δολάρια). Όπως είπε αυτά τα λεφτά είναι πέραν των δυνατοτήτων του.
Οι επόμενες μάχες λαού-κυβέρνησης-ΔΝΤ θα δοθούν εκεί που δίνονται συνήθως: Στους δρόμους του αγώνα.