ΑΘΗΝΑ
12:12
|
03.05.2024
Εδώ και μήνες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ερευνούν καταγγελίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Νοσοκομείο Μεταξά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έρευνες διενεργεί εδώ και μήνες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά περνώντας από «κόσκινο» συμβάσεις, προμήθειες και αγορές εξοπλισμού που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και ειδικοί ελεγκτές του νοσοκομείου Μεταξά έχουν ήδη υποβάλλει τα πρώτα πορίσματα διαπιστώνοντας πως τα τελευταία χρόνια γίνονται απευθείας αναθέσεις κόστους αρκετών χιλιάδων ευρώ και υπερβάσεις συμβάσεων για αγορές και προμήθειες κατά παράβαση του νόμου.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, παρά τις καταγγελίες των Εργαζομένων αλλά και άλλων στελεχών του Νοσοκομείου σε κυβερνητικούς φορείς και τα αλλεπάλληλα πορίσματα των ελέγχων, η Διοίκηση του Νοσοκομείου όχι μόνο παραμένει στη θέση της, αλλά πρόσφατα παρατάθηκε και η θητεία του Διοικητή Τουμπεκή Χαράλαμπου ως ότου έρθει ο νέος νόμος για την αλλαγή του τρόπου επιλογής των Διοικήσεων στα Νοσοκομεία.

Το θέμα με τις απευθείας αναθέσεις και τις υπερβάσεις αγορών και προμηθειών στο νοσοκομείο Μεταξά αναφέρεται πως είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έχει επικεφαλής τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά ουδείς προέβη σε κάποια κίνηση.

Ας σημειωθεί πως οι έρευνες ξεκίνησαν έπειτα από καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, που κρατήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου.

Σε πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που επικαλείται η εφημερίδα «Έθνος», επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως:

«Το νοσοκομείο, κατά το έτος 2021 φαίνεται ότι προέβη στη διενέργεια της εξέτασης μοριακής ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 χωρίς να έχει τη σχετική έγκριση εξαίρεσης από τη Διοίκηση της 2ης Υ.Πε. και διενήργησε στη ΜΜΙ 30.466 εξετάσεις, συνολικού ποσού 734.633,76 ευρώ πλέον ΦΠΑ, σε νοσηλευόμενους, εξωτερικούς ασθενείς και συνοδούς αυτών καθώς και σε προσωπικό. Για την προμήθεια των σχετικών αντιδραστηρίων και αναλωσίμων, το νοσοκομείο κατόπιν σχετικών αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, επικαλούμενο την ανάγκη κάλυψης έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας, προσέφυγε:

α) σε απευθείας ανάθεση μέσω τεσσάρων (4) διακριτών διαδικασιών, συνολικού ποσού 67.707,76 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

β) σε διαπραγμάτευση μέσω δύο (2) διακριτών διαδικασιών, συνολικού ποσού 249.727,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

γ) σε εισαγωγή αντιδραστηρίων και αναλωσίμων στο νοσοκομείο, χωρίς την προσφυγή σε κάποιο είδος διαδικασίας, συνολικού ποσού 417.199,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Το νοσοκομείο ως αναθέτουσα αρχή, για την προμήθεια των σχετικών ειδών φέρεται να έχει επιλέξει, μεταξύ άλλων, διαδικασίες, οι οποίες δεν ακολουθούσαν βασικές αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης, τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες… […]»

Έρευνες και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Οι καταγγελίες αλλά και τα πορίσματα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κινητοποίησαν και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο με εμπιστευτικό του έγγραφο με ημερομηνία 3.8.2023 συστήνει νέα ομάδα ελέγχου «για τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στο φορέα με την επωνυμία Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά ΜΕΤΑΞΑ».

Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων από το Γενικό Λογιστήριο, θα εκδοθεί πόρισμα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που θα γνωστοποιηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μένει να δούμε τότε πώς θα αντιδράσει ο υπουργός Υγείας και τι ακριβώς μέτρα θα πάρει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα