ΑΘΗΝΑ
18:19
|
21.11.2024
Είναι η πρώτη φορά στα 33 χρόνια από την πτώση της χούντας που το κράτος της Χιλής θα διεξάγει εθνική έρευνα για τους 1.162 εξαφανισθέντες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κράτος της Χιλής θα διενεργήσει για πρώτη φορά επίσημες έρευνες για να εξακριβωθεί η τύχη χιλίων και πλέον από τους εξαφανισθέντες («Desaparecidos») κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς χθες Τετάρτη, μερικές ημέρες πριν από την 50ή επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Για δεκαετίες, οι έρευνες γίνονταν σχεδόν αποκλειστικά από οικογένειες. Έχουν εντοπιστεί μόλις 307 πτώματα. Η τύχη τουλάχιστον 1.162 ανθρώπων παραμένει άγνωστη.

Οι περισσότεροι από τους εξαφανισθέντες ήταν εργάτες και αγρότες, αγωνιστές της αριστεράς και μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος ή του Unidad Popular, του κόμματος του Σαλβαντόρ Αλιέντε.

«Η δικαιοσύνη άργησε πάρα πολύ», είπε ο πρόεδρος Μπόριτς, αναγγέλλοντας αυτό που ονόμασε εθνικό σχέδιο έρευνας για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, την πρώτη κρατική πρωτοβουλία για αυτό το ζήτημα.

Ο μόνος τρόπος να οικοδομήσουμε μέλλον πιο ελεύθερο, με περισσότερο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή κι αξιοπρέπεια, είναι να μάθουμε όλη την αλήθεια, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια τελετής που οργανώθηκε έξω από το προεδρικό μέγαρο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Λουίς Κορδέρο εξήγησε ότι στόχος του σχεδίου είναι να ανακαλύψει τις συνθήκες και τις συγκυρίες υπό τις οποίες συνέβησαν οι συλλήψεις και οι αναγκαστικές εξαφανίσεις. Αυτή είναι μια μορφή συμβολικής αποκατάστασης τόσο για τις οικογένειες των θυμάτων όσο και για τη χιλιανή κοινωνία.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος του Σαντιάγκο της Χιλής στις 30 Αυγούστου που αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα των Εξαφανισμένων, δεν προσήλθαν αντιπρόσωποι της δεξιάς αντιπολίτευσης.

«Καμιά άλλη κυβέρνηση δεν είχε την απαραίτητη πολιτική βούληση» για να αναλάβει αυτή τη «βασανιστική» δουλειά, που «δεν αφορά μόνο τους συγγενείς, αλλά την κοινωνία στο σύνολό της και το κράτος που εξαφάνισε τους δικούς μας ανθρώπους», σχολίασε η Γκάμπι Ριβέρα, η πρόεδρος της Ένωσης Οικογενειών Φυλακισθέντων και Εξαφανισθέντων, κατά τη διάρκεια της τελετής.

Την 11η Σεπτεμβρίου 1973, ο Αουγούστο Πινοτσέτ προχώρησε με την υποστήριξη της CIA και της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Χιλή, ανατρέποντας τον σοσιαλιστή πρόεδρο Σαλβαντόρ Αλιέντε, που είχε εκλεγεί δημοκρατικά τρία χρόνια νωρίτερα. Η δικτατορία που επέβαλε κυβέρνησε ως το 1990 και σημαδεύτηκε από αιματηρή καταστολή.

Περίπου 40.000 άνθρωποι βασανίστηκαν και άλλοι τουλάχιστον 3.200 αγωνιστές της αριστεράς και φερόμενοι ως αντίπαλοι του στρατιωτικού καθεστώτος δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής καταδίκασε τους δολοφόνους των σωματοφυλάκων του Σαλβαντόρ Αλιέντε

Την Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής εξέδωσε οριστική ποινή για τη δολοφονία των προσωπικών σωματοφυλάκων του προέδρου Σαλβαντόρ Αλιέντε κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος που εγκαινίασε τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990).

Μεταξύ των προεδρικών σωματοφυλάκων ήταν οι Domingo Blanco, Jose Carreño, Gonzalo Jorquera, Carlos Cruz, Luis Gamboa, Pedro Garces, Oscar Marambio, Edmundo Montero, Jorge Orrego, William Ramirez και Enrique Ropert.

Μετά την ανάκληση της απόφασης του Εφετείου, το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε τον απόστρατο στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Vicente Rodríguez Bustos για τα γεγονότα που συνέβησαν. Αυτός ο στρατιωτικός, ωστόσο, πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2020.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, δέκα μέλη της Ομάδας Προσωπικών Φίλων του Προέδρου (GAP) προσπάθησαν να φτάσουν στο Προεδρικό Μέγαρο του Λα Μονέδα για να συμμετάσχουν στην αντίσταση ενάντια στο πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ.

Εκείνη την ημέρα όμως η στρατιωτική αστυνομία, γνωστή και ως Καραμπινιέρος, ανακάλυψε τα μέλη του GAP και τους διέταξε να παραδώσουν τα όπλα.

Στη συνέχεια οι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα τους μετέφεραν στα κτίρια της Ασφάλειας. Τα περισσότερα από τα μέλη του GAP βρέθηκαν νεκρά στις όχθες του ποταμού Μαπότσο στις 19 Σεπτεμβρίου.

Το ψήφισμα του Ανώτατου Δικαστηρίου ορίζει ότι το κράτος της Χιλής πρέπει να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων με ποσά που κυμαίνονται μεταξύ 5.000 και 93.200 δολαρίων ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Ν.Φιλαδέλφεια στις 22/11 λόγω επίσκεψης του Πατριάρχη

Η ΠΟΕΔΗΝ για το θάνατο 10χρονου σε εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

Δισεκατομμύρια έκαναν φτερά μετά τις κατηγορίες κατά του ομίλου Adani

Μαρουάν Τουμπάσι: Κανείς δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα