ΑΘΗΝΑ
11:09
|
30.04.2024
Μετά από 61 έτη λαμβάνει χώρα απεργιακή κινητοποίηση από συνδικαλιστές εργαζόμενους σε μεγάλο πολυκατάστημα του Τόκιο της Ιαπωνίας.
Οι απεργοί εργαζόμενοι των καταστημάτων Sogo & Seibu στο Τόκιο της Ιαπωνίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εργαζόμενοι σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα του Τόκιο στην Ιαπωνία προχώρησαν σε απεργία την Πέμπτη, αφού οι συνομιλίες με τη διοίκηση για την προγραμματισμένη πώληση της εταιρείας τους κατέρρευσαν, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη απεργιακή δράση που έχει δει η χώρα εδώ και δεκαετίες.

Περίπου 900 εργαζόμενοι στο εμβληματικό κατάστημα Seibu στην πολυσύχναστη συνοικία του Ικεμπούκουρο διαμαρτύρονται για την πώληση της Sogo & Seibu, μονάδας του κολοσσού λιανικής Seven & i (3382.T), στο ταμείο των ΗΠΑ Fortress Investment Group, δηλαδή σε Αμερικανούς επενδυτές.

Οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι διεκδικούν εγγυήσεις για την εργασία τους και επιχειρηματική συνέχεια της εταιρίας, δυσαρεστημένοι με τα σχέδια που έχουν αναφερθεί για τον λιανοπωλητή ηλεκτρονικών Yodobashi Holdings να αναλάβει περίπου το ήμισυ του καταστήματος.

Οι επικριτές, στους οποίους περιλαμβάνονται αξιωματούχοι στο Ικεμπούκουρο, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια αλλαγή, η οποία θα αντικαταστήσει πολλές μεμονωμένες μπουτίκ στα καταστήματα, θα υποβαθμίσει επίσης την εξωτερική εικόνα του καταστήματος.

Οι απεργίες είναι εξαιρετικά σπάνιες στην Ιαπωνία, όπου οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας συνήθως συμφωνούνται φιλικά. Αυτή η μονοήμερη απεργία – η πρώτη σε μεγάλο ιαπωνικό πολυκατάστημα εδώ και 61 χρόνια – ακολούθησε μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ της διοίκησης της Sogo & Seibu και του συνδικάτου των εργαζομένων, και έρχεται εν μέσω έλλειψης εργατικού δυναμικού στην Ιαπωνία.

Το πρωί της Πέμπτης, οι εργαζόμενοι της Seibu διαδήλωσαν μπροστά από το κατάστημα παρά τη ζέστη του καλοκαιριού, ενώ μέλη διαφόρων άλλων συνδικάτων μοίρασαν φυλλάδια για να δείξουν την υποστήριξή τους.

Το Seven & i ζήτησε συγγνώμη για την απεργία και είπε ότι η θυγατρική θα συνεχίσει να συνομιλεί με το συνδικάτο. Άλλα πολυκαταστήματα Seibu και Sogo ήταν ανοιχτά ως συνήθως.

Η απεργία έρχεται εν μέσω μιας εξαιρετικά στενής αγοράς εργασίας στην Ιαπωνία, όπου οι εργαζόμενοι σε μεγάλες εταιρείες κέρδισαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών εδώ και τρεις δεκαετίες στις εργασιακές διαπραγματεύσεις την άνοιξη. Αυτά τα κέρδη, ωστόσο, έχουν διαβρωθεί από τον πληθωρισμό ο οποίος βρίσκεται σε υψηλό 41 ετών και οι μισθοί σε πραγματικούς όρους συνέχισαν να μειώνονται.

Οι εργαζόμενοι της Sogo & Seibu είχαν την υποστήριξη άλλων εργαζομένων από αντίπαλα πολυκαταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Takashimaya και Isetan Mitsukoshi (3099.T).

«Πιστεύω ότι πολλοί εργαζόμενοι έχουν πάρει κάποια ενθάρρυνση από αυτή την υπόθεση», είπε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ρίκιο Γουακάνα Σούτο, η οποία ειδικεύεται σε εργασιακά θέματα. «Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες του κλάδου, οι συνθήκες στη Sogo & Seibu δεν είναι μοναδικές».

Το κατάστημα Seibu στο Ικεμπούκουρο είναι το τρίτο μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Ιαπωνίας σε πωλήσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, αλλά ο ιδιοκτήτης του Sogo & Seibu βρίσκεται στο κόκκινο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Για τα ξένα κεφάλαια που επιδιώκουν να αναδιαρθρώσουν τα brands της Japan Inc, η απεγιακή δράση δημιουργεί ένα φάσμα παρόμοιων εμποδίων, δήλωσε ο εταιρικός δικηγόρος Στίβεν Γκίβενς με έδρα το Τόκιο.

«Μπορείς να αποκτήσεις μια ιαπωνική εταιρεία, ως αλλοδαπός, μέσω ωμής βίας, και δεν πρόκειται να σε ωφελήσει αν οι άνθρωποι που διοικούν πραγματικά την ιαπωνική εταιρεία και εργάζονται για την ιαπωνική εταιρεία δεν είναι ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα», είπε.

«Αυτό είναι ένα από τα προειδοποιητικά πράγματα που πρέπει να έχουν υπόψη όλοι οι ξένοι επίδοξοι αγοραστές», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα