ΑΘΗΝΑ
17:56
|
10.05.2024
Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χώρα μας αυξάνονται κατά 5,8 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό σε 36 δισ. ευρώ.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατέθηκε σήμερα η κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Στο επίκεντρο της αναθεώρησης βρίσκεται η νέα δέσμη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του REPowerEU με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 795 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δισ. ευρώ, που θα προστεθούν στο υφιστάμενο δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Με την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χώρα μας αυξάνονται κατά 5,8 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό του «Ελλάδα 2.0» σε 36 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο επιδιώκει να ανοίξει το δρόμο για την παραγωγή βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου και την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 μέσα από πιλοτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που διαμορφώνουν το πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας.

Στις μεταρρυθμίσεις του REPowerEU περιλαμβάνονται επίσης η βελτιστοποίηση χρήσεων γης για την ανάπτυξη ΑΠΕ, η αύξηση χωρητικότητας δικτύου και αποθήκευσης ενέργειας για την προώθηση σχετικών επενδύσεων κ.ά.

Το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δισ. ευρώ που κατευθύνονται στην ιδιωτική οικονομία αφορά το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο έχουν ήδη υποβληθεί 500 επενδυτικά σχέδια συνολικού π/υ 18,1 δισ. ευρώ, με το 60% να προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Στο Αναθεωρημένο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» δίνεται έμφαση στην πρόληψη φυσικών καταστροφών. Επεκτείνεται σημαντικά το πρόγραμμα καθαρισμού δασών και διάνοιξης δασικών οδών και ζωνών Antinero, προστίθεται πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια και γίνεται επέκταση της δράσης Έξυπνες Γέφυρες.

Συμπεριλαμβάνονται, επίσης, προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη φορολογική πολιτική (ηλεκτρονικές πληρωμές, ψηφιακό χαρτόσημο, βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΑΑΔΕ), με το πρόγραμμα του Προσωπικού γιατρού και το Κτηματολόγιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπέρ των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ ψήφισε η Γενική Συνέλευση

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την ακρίβεια και τον υψηλό ΦΠΑ

UNRWA: Κλείνουν τα κεντρικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά από εμπρηστική επίθεση

Βρετανία: Τέλος στο «Σχέδιο Ρουάντα» υπόσχεται ο Στάρμερ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα