Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενδέχεται να ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης του υπουργού Άμυνας, Ολεκσέι Ρέζνικοφ, την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Ukrayinska Pravda, η οποία επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους στο υπουργικό συμβούλιο και το κοινοβούλιο.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο παραίτησής του υπό το φως σκανδάλων διαφθοράς, ο Ρέζνικοφ είπε ότι η απόφαση παραμένει στα χέρια του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι συζήτησε με τον πρόεδρο το ενδεχόμενο μετάθεσής του σε άλλη θέση.
Ο Ρέζνικοφ έχει αρνηθεί κατηγορίες που αρθρώθηκαν από ακτιβιστές κατά της διαφθοράς και δημοσιογράφους και αφορούν την αγορά τροφίμων και στρατιωτικού ρουχισμού σε φουσκωμένες τιμές.
Παράλληλα, η απομάκρυνση του Ρέζνικοφ από τα καθήκοντά του, μπορεί να οφείλεται και στα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα της αντεπίθεσης που εξαπέλυσε η Ουκρανία στις αρχές του καλοκαιριού.
Νομικά, παρόλο που ο είναι ο πρόεδρος της Ουκρανίας εκείνος που επιλέγει τους υπουργούς, οι διορισμοί και οι αποπομπές τους πρέπει να εγκριθούν από το κοινοβούλιο.
Υπό το φως αυτών των ειδήσεων, ο βουλευτής Γιάροσλαβ Ζελέζνιακ έγραψε στο Telegram ότι ο Ρέζνικοφ είναι τώρα υποψήφιος για να γίνει πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και πως ο πρόεδρος του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, Ράστεμ Ουμέροφ, ενδέχεται να προταθεί για να αναλάβει τη θέση του στο υπουργείο.
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο Ζελένσκι απέλυσε μια ομάδα υπουργών και αξιωματούχων της στρατιωτικής διοίκησης και τους απαγόρευσε να φύγουν από τη χώρα μετά από σκάνδαλα διαφθοράς που εμφανίστηκαν, εμπλέκοντας ανώτερα στελέχη του υπουργείου Άμυνας και κορυφαία πρόσωπα της ομάδας του Ζελένσκι.
Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έξι υπουργοί και πέντε περιφερειάρχες απολύθηκαν, μεταξύ των οποίων ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, και ο Βιάτσεσλαβ Σαποβάλοφ, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.
Η διαφθορά ήταν ιδιαιτέρως εκτεταμένη στην Ουκρανία πολύ πριν από την έναρξη του πολέμου. Σήμερα, ωστόσο, η διαφθορά μαστίζει το Κίεβο, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε όπλα και βοήθεια εισρέουν στη χώρα ενώ το κόστος των δραστηριοτήτων ανοικοδόμησης αναμένεται να ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια. Παράλληλα, πολλοί έχουν προειδοποιήσει ότι όπλα που διατίθενται στην Ουκρανία πωλούνται τελικά στη μαύρη αγορά, κυρίως στην Αφρική.
Διαβάστε επίσης: