ΑΘΗΝΑ
06:02
|
17.05.2024
Χωρίς σχολείο μένουν χιλιάδες μαθητές στην Αγγλία λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς τη Δευτέρα καθώς κρίθηκαν ακατάλληλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λουκέτο με ειδοποίηση άμεσης επισκευής ανακοινώθηκε σήμερα πως μπήκε σε πάνω από 100 σχολεία στην Αγγλία, λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Σεπτέμβρη, καθώς κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω σοβαρών δομικών προβλημάτων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η αιφνιδιαστική εξέλιξη αναστάτωσε τα προγράμματα λειτουργίας πολλών δεκάδων σχολείων και τη ζωή μαθητών, γονέων και κηδεμόνων, αλλά και των εκπαιδευτικών καθώς θα πρέπει άμεσα να βρεθούν λύσης συστέγασης σε άλλα σχολεία ή κτίρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως τέτοια, ή ακόμη και να μπουν σε αναγκαστική διαδικασία τηλεκπαίδευσης που είχε δρομολογηθεί κατά την διετή περίοδο πανδημίας.

Η ανακοίνωση που αιφνιδιάζει την εκπαιδευτική κοινότητα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και εύλογα ερωτηματικά γιατί δεν ενήργησαν νωρίτερα οι αρμόδιες υπηρεσίες και δη ο υφυπουργός Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Νικ Γκιμπ.

Ο υφυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει πως από ένα τυχαίο γεγονός ξεκίνησε  έλεγχος σε δεκάδες σχολεία που είχαν κατασκευαστεί με συγκεκριμένη τεχνοτροπία σκυροδέρματος (RAAC) με διάρκεια αντοχής 30 χρόνια και πως από τη διαδικασία αυτή διαπιστώθηκαν ως ακατάλληλα 104 σχολεία σε περιοχές της Αγγλίας.

Ο Ντάνιελ Κέμπιντ, γενικός γραμματέας της Εθνικής Εκπαιδευτικής Ένωσης (NEU) αντέδρασε οργισμένα στην εξέλιξη, τονίζοντας πως είναι «απόλυτα αναίσχυντο και σημάδι κατάφωρης κυβερνητικής ανικανότητας» να κρίνονται ακατάλληλα 104 σχολεία λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή και την ποιότητα εκπαίδευσης χιλιάδων μαθητών.

Το αξιοσημείωτο είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα 104 ακατάλληλα σχολεία, αρκούμενη να προσθέσει πως οι διευθύνσεις των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί θα έρθουν σε επαφή με τους γονείς και κηδεμόνες για να τους ενημερώσουν σε περίπτωση που τα παιδιά τους φοιτούν σε κάποιο από τα 104 προβληματικά κτίρια.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα απαίτησε έτσι το ελάχιστο: να δημοσιευτεί άμεσα η λίστα με τα 104 προβληματικά σχολικά κτίρια.

Σύμφωνα με τη βρετανική εκπαιδευτική ιστοσελίδα schoolsweek.co.uk, το κόστος εργασιών (που θα επωμιστούν τα σχολεία και οι κατά τόπους σχολικές περιφέρειες) ανέρχεται σε περίπου 1,9 εκατομμύρια στερλίνες και η διάρκεια εργασιών κατά μέσο όρο δεν αναμένεται να είναι μικρότερη των τριών ή τεσσάρων ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Β.Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα