ΑΘΗΝΑ
07:35
|
03.05.2024
Στο κυβερνών κόμμα MORENA φαβορί της διαδικασίας είναι επίσης γυναίκα, η πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούδια Σέινμπαουμ.
Ηγερουσιάστρια της δεξιάς Σότσιλ Γκάλβες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γερουσιάστρια της δεξιάς Σότσιλ Γκάλβες, ιθαγενών καταβολών, θα είναι η υποψήφια του μετώπου της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές στο Μεξικό τον Ιούνιο του 2024, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής παράταξης, ενισχύοντας το σενάριο μιας αναμέτρησης για την προεδρία μεταξύ δυο γυναικών.

Η Σότσιλ Γκάλβες είναι μια 60χρονη μηχανικός υπολογιστών και επιχειρηματίας, ενώ η υποψηφιότητά της αυξάνει την προοπτική του Μεξικού να έχει γυναίκα πρόεδρο για πρώτη φορά.

«Λάβαμε την απόφαση να υποστηρίξουμε ενιαία υποψηφιότητα» που θα είναι αυτή της Σότσιλ Γκάλβες, στο Frente Amplio («Ευρύ Μέτωπο»), εξήγησε στον Τύπο ο Αλεχάντρο Μορένο, ο ηγέτης του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), το οποίο ήταν για δεκαετίες κυρίαρχο στο μεξικανικό πολιτικό σκηνικό.

Ο κ. Μορένο ανακοίνωσε de facto ότι η υποψήφια του PRI, η Μπεατρίς Παρέδες, θα αποσυρθεί προς όφελος της κυρίας Γκάλβες πριν από το τέλος της διαδικασίας για την ανάδειξη της υποψήφιας του μετώπου, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Η Γκάλβες υποστηρίζεται από έναν τρικομματικό συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένου του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), το οποίο κυριάρχησε στην πολιτική της χώρας μέχρι το 2000.

Η Γκάλβες φοράει παραδοσιακή φορεσιά και χρησιμοποιεί ιδιωματική γλώσσα, ενώ και συχνά εμφανίζεται να κάνει ποδήλατο στην πόλη του Μεξικού. Θεωρείται ότι είναι δημοφιλής σε πολλούς Μεξικανούς της εργατικής τάξης και νέους.

Ωστόσο, αντιμετωπίζει με δυσκολία το κυβερνών κόμμα MORENA, του Προέδρου Λόπες Ομπραδόρ (ΑΜΛΟ), ο οποίος απολαμβάνει ποσοστό αποδοχής άνω του 60% αλλά δεν μπορεί να αντέξει το επόμενο έτος επειδή εκτελεί μέγιστη θητεία έξι ετών.

Επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία του Μεξικού, την προεδρία μοιάζει πολύ πιθανό ότι θα καταλάβει γυναίκα.

Στο κυβερνών κόμμα MORENA φαβορί της διαδικασίας είναι επίσης γυναίκα, η πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούδια Σέινμπαουμ.

Αντίπαλοί της είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ και άλλοι τέσσερις λιγότερο δημοφιλείς υποψήφιοι. Η ανάδειξη της υποψήφιας ή του υποψήφιου της παράταξης του απερχόμενου προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ θα γίνει με δημοσκόπηση, το αποτέλεσμα της οποίας θα ανακοινωθεί την 6η Σεπτεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα