Δύο Νιγηριανές μαθήτριες, η Ελίζαμπεθ Κορόλο Μπολουουατίφε και η Αμπντουλσαλάμ Ατζάρα, τιμήθηκαν με το σουηδικό «Βραβείο Στοχόλμης για το Νερό» (γνωστό και ως Stockholm Junior Water Prize) που δίνεται σε μαθητές από 15 έως 20 ετών για εφευρέσεις που κάνουν προσιτή και πρακτική τη μετατροπή του νερού σε πόσιμο σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι δύο μαθήτριες από την νότια πολιτεία του Λάγκος βραβεύτηκαν γιατί βρήκαν έναν νέο τρόπο καθαρισμού του νερού που ονόμασαν «Bithermal Water Distillation Device», δηλαδή «διθερμική συσκευή απόσταξης νερού».
Η συσκευή που επινόησαν οι δύο Νιγηριανές μαθήτριες χρησιμοποιεί με φθηνό και πρακτικό τρόπο την ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση και απόσταξη του νερού. Ο λόγος ήταν απλός: Στην περιοχή Μακόκο της πολιτείας του Λάγκος όπου ζουν το πόσιμο, καθαρό νερό είναι δυσεύρετο καθώς οι υποδομές σε συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης είναι ανεπαρκείς ή ανύπαρκτες.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Ατζάρα σε δημοσιογράφους του BBC η ιδέα της ήρθε ενώ βρισκόταν στην κουζίνα βράζοντας νερό. «Σκέφθηκα πως ο τρόπος που εξατμίζεται το νερό ενώ βράζει στην κατσαρόλα και μετά υγροποιείται στο καπάκι της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει το νερό γιατί το αποσταγμένο νερό είναι η πιο αγνή και καθαρή μορφή ύδατος».
Όπως εξήγησε, η άλλη μαθήτρια, η Ελίζαμπεθ, η συσκευή που εφηύραν χρησιμοποιεί απλά υλικά όπως άμμο, κάρβουνο και ίνες. Όπως είπε:
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Μακόκο όπου υπάρχει λίγο ή καθόλου καθαρό, πόσιμο νερό. Το Μακόκο είναι μία κοινότητα που περιβάλλεται από νερό, δίχως αυτό να είναι καθαρό και πόσιμο. Το περιβάλλον ουσιαστικά είναι μία χωματερή και το σύστημα αποχέτευσης ένα από τα χειρότερα στη χώρα που κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη».