ΑΘΗΝΑ
14:15
|
03.05.2024
Το κατά πόσον η αναφερόμενη πρόοδος της αντεπίθεσης είναι σημαντική και τα αμερικανικά άρματα μάχης μπορούν να θεωρηθούν «πανάκεια» αποτελεί ερώτημα για το Πεντάγωνο.
M1 Abrams του αμερικανικού στρατού στη Λιθουανία το 2019
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ουκρανοί χειριστές τανκ ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα εκπαίδευσή τους στα αμερικανικά άρματα μάχης M1 Abrams, ανέφερε χθες το Politico.

Το Κίεβο ελπίζει ότι τα αμερικανικά M1 Abrams θα μπορούσαν να του δώσουν ένα πλεονέκτημα, ενισχύοντας τις δυνάμεις του στην προσπάθεια να σπάσουν την ενισχυμένη γραμμή άμυνας της Ρωσίας.

Περίπου 200 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί σε εγκαταστάσεις του αμερικανικού στρατού που βρίσκονται στη Γερμανία, δήλωσε στο Politico ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, ο συνταγματάρχης Μάρτιν Ο’ Ντόνελ. Η εκπαίδευση αναφέρεται πως ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη συντονισμένη άσκηση.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ενδεχόμενη ανάπτυξη αυτών των αρμάτων μάχης στην πρώτη γραμμή, οι Ουκρανοί στρατιώτες συνεχίζουν να προετοιμάζονται στη στρατιωτική βάση Grafenwoehr, εξήγησε ο Ο’ Ντόνελ.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Ουκρανία πρόκειται να παραλάβει τα πρώτα 10 από τα 31 Abrams που της έχουν υποσχεθεί, ανέφερε το Politico, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι δέκα άρματα μάχης M1 Abrams βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, όπου δέχονται τις τελευταίες εργασίες αναβάθμισής τους, προτού μεταφερθούν στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να επισπεύσουν την παράδοση των 31 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία μέχρι το φθινόπωρο», δήλωσε ο συνταγματάρχης Ο’ Ντόνελ, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Πρόοδος για την ουκρανική αντεπίθεση;

Η είδηση έρχεται καθώς Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουκρανία διείσδυσε στην κύρια αμυντική γραμμή της Ρωσίας για πρώτη φορά στα νοτιοανατολικά της χώρας, αναφέρει το POLITICO. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, επικοινώνησε την Πέμπτη με τον Ουκρανό ομόλογό του, στρατηγό Ζαλούζνι, για να συζητήσουν τον πόλεμο, αναφέρει δελτίο τύπου του γραφείου του Μίλεϊ.

Σύμφωνα με το POLITICO, ένας άλλος αξιωματούχος του Πενταγώνου προειδοποίησε ότι, ενώ η κίνηση σηματοδοτεί μια «απτή επιτυχία» στη μέχρι τώρα αργή αντεπίθεση της Ουκρανίας, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως «μεγάλη σημαντική πρόοδος».

Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν εδραιωμένες κατά μήκος μιας γραμμής μετώπου μήκους περίπου 1000 χιλιομέτρων και οι στρατιώτες της Ουκρανίας πρέπει να διασχίσουν εκτάσεις γεμάτες με νάρκες και λαγούμια που έχουν σκαφτεί με το χέρι, ανέφερε επικαλούμενο τον δεύτερο αξιωματούχο το POLITICO.

Αποτελούν τα M1 Abrams «πανάκεια»;

Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η άφιξη αυτών των τανκς θα προσφέρει στις ουκρανικές δυνάμεις ένα πιθανό πλεονέκτημα καθώς αυτές συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους ενάντια στην ισχυρή γραμμή άμυνας που έχει διαμορφώσει η Ρωσία.

Ωστόσο, παρόμοιες εκτιμήσεις εκφράστηκαν και όταν η Ουκρανία παρέλαβε αναβαθμισμένα γερμανικά τανκς Leopard 2, τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες στο πεδίο της μάχης.

Ένας ανώνυμος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας, ενώ τόνισε την ισχύ των αρμάτων μάχης Abrams, σημείωσε ότι δεν αποτελούν πανάκεια, προσθέτοντας ότι η αποφασιστικότητα της Ουκρανίας θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία της αντεπίθεσής της.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν ουκ ολίγες φορές αναφέρει ότι κατέστρεψαν M1 Abrams του στρατού της Σαουδικής Αραβίας

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα Abrams αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης δύναμης περίπου 300 αρμάτων μάχης που οι δυτικοί της σύμμαχοι έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία.

Σε αυτή περιλαμβάνονται άρματα μάχης Leopard 2 από την Ισπανία και τη Γερμανία, τανκς Challenger από το Ηνωμένο Βασίλειο και ελαφρά άρματα μάχης Leclerc από τη Γαλλία.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ

Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αποκάλυψε ότι ένα νέο στρατιωτικό πακέτο αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων που θα διατεθεί στην Ουκρανία θα περιλαμβάνει πυραύλους AIM-9X Block II, φορητούς πυραύλους Javelin, βλήματα πυροβολικού 155mm και 105mm, πυραύλους High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) και τρία εκατομμύρια φυσίγγια μικρού διαμετρήματος.

Επιπλέον, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει επιπλέον αντιαρματικά TOW και πυραύλους αέρος-εδάφους Hydra-70.

Εν τω μεταξύ, η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πεπεισμένες για την ικανότητά τους να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε αρκετά χρήματα για να καλύψουμε τις ανάγκες της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους», δήλωσε η Σινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο ελπίζει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει ένα συμπληρωματικό αίτημα χρηματοδότησης για περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία, πρόσθεσε η Σινγκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα