ΑΘΗΝΑ
09:02
|
05.05.2024
Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε το Σάββατο ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την Καθολική Εκκλησία επειδή δεν έχει πολιτική ατζέντα
Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο πρωθυπουργός της Μογγολίας Ογιούν-Έρντενε Λουβσαναμσράιν πραγματοποιούν συνάντηση στο Ulaanbaatar στις 2 Σεπτεμβρίου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πάπας Φραγκίσκος, με λόγια που φαινόταν να στοχεύουν στην Κίνα και όχι στη γειτονική χώρα που επισκεπτόταν, είπε το Σάββατο ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την Καθολική Εκκλησία επειδή δεν έχει πολιτική ατζέντα, αναφέρει το Reuters.

Ο Φραγκίσκος, 86 ετών, έκανε τα σχόλιά του στη Μογγολία, η οποία έχει μόνο 1.450 Καθολικούς και όπου η μικροσκοπική Εκκλησία έχει καλές σχέσεις με μια κυβέρνηση που έχει εκφράσει την εκτίμηση για τις κοινωνικές, υγειονομικές και φιλανθρωπικές της δραστηριότητες.

Την πρώτη του μέρα στη Μογγολία, η κυβέρνηση τίμησε τον Πάπα με παραδοσιακές εκδηλώσεις, όπως μια παρέλαση που περιελάμβανε άνδρες έφιππους ντυμένους ως αρχαίους Μογγόλους πολεμιστές.

Σε μια ομιλία του σε επισκόπους, ιερείς, ιεραποστόλους και ποιμενικούς, είπε ότι ο Ιησούς δεν έδωσε καμία πολιτική εντολή στους αποστόλους του, αλλά τους είπε να ανακουφίσουν τα βάσανα μιας «πληγωμένης ανθρωπότητας» μέσω της πίστης.

«Για αυτόν τον λόγο, οι κυβερνήσεις και οι κοσμικοί θεσμοί δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το έργο του ευαγγελισμού της Εκκλησίας, γιατί δεν έχει πολιτική ατζέντα να προχωρήσει, αλλά υποστηρίζεται από την ήρεμη δύναμη της χάρης του Θεού και από ένα μήνυμα ελέους και αλήθειας, που εννοείται για να προωθήσει το καλό όλων», είπε.

Το Πεκίνο ακολουθεί μια πολιτική «σινικοποίησης» της θρησκείας, προσπαθώντας να ξεριζώσει τις ξένες επιρροές και να επιβάλει την υπακοή στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Μια συμφωνία ορόσημο του 2018 μεταξύ του Βατικανού και της Κίνας για το διορισμό επισκόπων ήταν στην καλύτερη περίπτωση ισχνή, με το Βατικανό να διαμαρτύρεται ότι το Πεκίνο την έχει παραβιάσει πολλές φορές.

Ο Φραγκίσκος μίλησε στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου, μια μικρή εκκλησία χτισμένη σε σχήμα γερ – ένα παραδοσιακό στρογγυλό, νομαδικό σπίτι σαν σκηνή – που λατρεύει ένα άγαλμα της Παναγίας που βρέθηκε στα σκουπίδια πριν από 10 χρόνια.

Στο κοινό ήταν ο κορυφαίος καθολικός κληρικός του Χονγκ Κονγκ, ο Αρχιεπίσκοπος Στίβεν Τσόου, ο οποίος τον Απρίλιο πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη στην κινεζική πρωτεύουσα από έναν επίσκοπο της πρώην βρετανικής αποικίας εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Ο Τσόου, ο οποίος θα γίνει καρδινάλιος από τον Πάπα αυτόν τον μήνα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ήλπιζε ότι η Εκκλησία στο Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να είναι μια «Εκκλησία γέφυρα» με την ηπειρωτική Κίνα.

ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας περίπου 40 Καθολικών από το Χονγκ Κονγκ, ο Τσόου είπε ότι η Καθολική Εκκλησία στην Ασία μεγαλώνει και σε μια θέση που οι δύο βοηθούν Καθολικούς από την Ανατολή και τη Δύση να κατανοούν καλύτερα ο ένας τον άλλον.

Είπε ότι ο πάπας που έκανε τον κόπο να διανύσει τόσο μεγάλο δρόμο για να επισκεφτεί μια τόσο μικρή εκκλησία έδειξε «ότι η Εκκλησία επεκτείνεται στις περιφέρειες. Η Εκκλησία δεν είναι (μόνο) η Εκκλησία της Ρώμης».

«Αυτή είναι η Εκκλησία του κόσμου, ειδικά για τα περιθώρια, και αυτό είναι καλό», είπε ο Τσόου.

Έξω από τη συνάντηση του Πάπα με τους Μογγολικούς ηγέτες, περίπου δώδεκα Καθολικοί από την Κίνα κυμάτισαν κόκκινες κινεζικές σημαίες με πέντε αστέρια.

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί είναι η πρώτη φορά που τον βλέπω. Δεν είναι σαν να έχω τέτοιες ευκαιρίες όλη την ώρα. Είμαι απλά πολύ χαρούμενος. Πάθος», είπε ο Γιάνγκ Γκουάνγκ, ένας 37χρονος καθολικός από τη Σαγκάη.

Οι Καθολικοί στον μικρό καθεδρικό ναό ενθουσιάστηκαν που είδαν τον πάπα και χαμογέλασαν με περηφάνια όταν αναφέρθηκε στον πάστορά τους, τον Ιταλό καρδινάλιο Τζόρτζιο Μαρένγκο, ο οποίος έχει εργαστεί ως ιεραπόστολος στη Μογγολία για περισσότερα από 20 χρόνια.

Το πρωί του Σαββάτου, ο Φραγκίσκος κάλεσε τους ηγέτες να διαλύσουν τα «μαύρα σύννεφα του πολέμου».

Ο Φραγκίσκος έστειλε έναν απεσταλμένο, τον Ιταλό καρδινάλιο Ματέο Τζούπι, στο Κίεβο, την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα για να συζητήσουν τρόπους τερματισμού της σύγκρουσης στην Ουκρανία και βοήθειας στις ανθρωπιστικές προσπάθειες. Ο Τζούπι πρόκειται να πάει σύντομα στο Πεκίνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Πάσχα και Θεολογία της Απελευθέρωσης

Στην Αθήνα το Άγιο Φως

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Στα Ιεροσόλυμα για το Άγιο Φως ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα