ΑΘΗΝΑ
23:10
|
08.05.2024
Το Ισραήλ εξετάζει σκληρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης απέλασης Ερυθραίων αιτούντων άσυλο που εμπλέκονται στις ταραχές του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ.
Ακτιβιστές κατά της κυβέρνησης της Ερυθραίας (αριστερά) συγκρούονται με υποστηρικτές της κυβέρνησης στο Τελ Αβίβ, Σάββατο, 02 Σεπτέμβρη 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ εξετάζει σκληρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης απέλασης Ερυθραίων αιτούντων άσυλο που εμπλέκονται στις ταραχές του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, μεταδίδει το BBC.

Περίπου 170 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία και σε διαμάχες μεταξύ ομάδων υποστηρικτών και αντιπάλων του καθεστώτος της Ερυθραίας.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι «η κόκκινη γραμμή» έχει ξεπεραστεί.

Διέταξε επίσης ένα νέο σχέδιο για την απομάκρυνση όλων των Αφρικανών μεταναστών τους οποίους περιέγραψε ως «παράνομους εισβολείς».

Η άνευ προηγουμένου αναταραχή του Σαββάτου ξεκίνησε όταν ακτιβιστές που αντιτίθενται στην κυβέρνηση της Ερυθραίας δήλωσαν ότι ζήτησαν από τις ισραηλινές αρχές να ακυρώσουν μια εκδήλωση που διοργάνωσε η πρεσβεία της χώρας τους.

Έσπασαν ένα οδόφραγμα της αστυνομίας γύρω από το χώρο, το οποίο στη συνέχεια υπέστη βανδαλισμό.

Η αστυνομία με εξοπλισμό ταραχών εκτόξευσε δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και φυσίγγια καθώς έφιπποι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Έχει ξεκινήσει έρευνα για το εάν η χρήση πραγματικών πυρών ήταν εντός του νόμου.

Η ισραηλινή αστυνομία – αρκετές δεκάδες εκ των οποίων ήταν μεταξύ των τραυματιών – δήλωσε ότι αισθάνθηκε ότι κινδύνευε η ζωή τους.

Υπήρχαν επίσης δραματικές οδομαχίες ανάμεσα σε μεγάλα πλήθη Ερυθραίων οπλισμένων με κομμάτια ξύλου, μετάλλου και πέτρες. Εκτός από επιθέσεις μεταξύ τους, έσπασαν βιτρίνες και αυτοκίνητα.

Οι διαιρέσεις εντός της Ερυθραίας σχετικά με τη διακυβέρνηση του Προέδρου Ισαΐας Αφγουέρκι έχουν εξαπλωθεί στη διασπορά, και αυτό είναι το τελευταίο ξέσπασμα βίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι κάτοικοι είπαν ότι οι δρόμοι του κεντρικού Τελ Αβίβ ακουγόταν σαν εμπόλεμη ζώνη για αρκετές ώρες, με τα ελικόπτερα της αστυνομίας να αιωρούνται από πάνω και τις σειρήνες να χτυπούν.

Σκληρές επιλογές

Οι ταραχές επανέφεραν το διχαστικό ζήτημα των μεταναστών στην πολιτική ατζέντα, σε μια εποχή που το Ισραήλ είναι ήδη διχασμένο σχετικά με το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο σχέδιο δικαστικής αναμόρφωσης της σκληροπυρηνικής κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου και άλλοι στο υπουργικό του συμβούλιο κατηγόρησαν το Ανώτατο Δικαστήριο ότι μπλόκαρε προηγούμενες απόπειρες δράσης για απώθηση μεταναστών από το Ισραήλ.

«Τώρα παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα με τους παράνομους εισβολείς στο νότιο Τελ Αβίβ και αλλού», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ειδική κυβερνητική συνεδρίαση της Κυριακής.

«Θέλουμε σκληρά μέτρα κατά των ταραχοποιών, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης απέλασης όσων συμμετείχαν».

Ζήτησε να του παρουσιάσουν οι υπουργοί σχέδια «για την απομάκρυνση όλων των άλλων παράνομων εισβολέων».

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ σχεδιάζει τώρα να προτείνει ένα νομοσχέδιο που θα ανατρέψει μέρος του οιονεί συνταγματικού βασικού νόμου του Ισραήλ για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία για να προχωρήσει η μαζική απέλαση των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 18.000 αιτούντες άσυλο από την Ερυθραία στο Ισραήλ, οι περισσότεροι από τους οποίους έφτασαν παράνομα πριν από χρόνια διασχίζοντας τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου. Λένε ότι διέφυγαν από τον κίνδυνο, τις διώξεις και την υποχρεωτική στράτευση σε μια από τις πιο καταπιεστικές χώρες του κόσμου.

Αν και οι Ερυθραίοι που υποστηρίζουν το καθεστώς δεν φαίνεται να χρειάζονται διεθνή προστασία ως πρόσφυγες, οι αρχές στο Ισραήλ δεν έχουν κάνει διαφοροποιήσεις μεταξύ των αιτούντων άσυλο με βάση τις πολιτικές τους πεποιθήσεις μέχρι τώρα.

Καθώς η Ερυθραία γιορτάζει 30 χρόνια ανεξαρτησίας από την Αιθιοπία, φεστιβάλ διοργανώθηκαν από τη διασπορά της.

Αλλά εκτός από το Ισραήλ, ορισμένες χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν αμαυρωθεί από κρούσματα βίας – τον περασμένο μήνα ένα τριήμερο πολιτιστικό φεστιβάλ της Ερυθραίας στο Τορόντο του Καναδά, ακυρώθηκε μετά από σύγκρουση υποστηρικτών και αντιπάλων του καθεστώτος της Ερυθραίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα