ΑΘΗΝΑ
06:31
|
23.05.2024
Δεν λείπουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η απομάκρυνση του συνδέεται με τα πενιχρά αποτελέσματα της πολυδιαφημισμένης ουκρανικής αντεπίθεσης.
Ο Ράστεμ Ουμέροφ, έως σήμερα επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, θα τον αντικαταστήσει
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεκσέι Ρέζνικοφ, λίγες ώρες αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από την βουλή την απομάκρυνσή του.

«Υπέβαλα την επιστολή παραίτησής μου στον Ρουσλάν Στεφαντσούκ, πρόεδρο του ουκρανικού κοινοβουλίου», έγραψε στο X (πρώην Twitter) ο Ρέζνικοφ. «Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω τον ουκρανικό λαό και να εργαστώ για τον ουκρανικό στρατό τους τελευταίους 22 μήνες, την πιο δύσκολη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του νυχτερινού του διαγγέλματος προς το έθνος, χθες Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ζητήσει από το κοινοβούλιο την απομάκρυνση του και την αντικατάσταση του Ρέζνικοφ από τον Ράστεμ Ουμέροφ, έως σήμερα επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, που έπαιξε βαρύνοντα ρόλο στη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρέζνικοφ, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Άμυνας τον Νοέμβριο του 2021, βοήθησε στην εξασφάλιση δισεκατομμυρίων δολαρίων δυτικής στρατιωτικής, αλλά οι καταγγελίες για δωροδοκία γύρω από το υπουργείο του, τις οποίες ο ίδιος περιγράφει ως συκοφαντίες, φαίνεται πως του κοστίζουν τη θέση του στην μεγαλύτερη ανατροπή του αμυντικού κατεστημένου της χώρας από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Δεν λείπουν όμως και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η απομάκρυνση του Ρέζνικοφ συνδέεται με τα πενιχρά αποτελέσματα της πολυδιαφημισμένης από τη Δύση ουκρανικής αντεπίθεσης.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι Ρέζνικοφ θα αναλάβει καθήκοντα πρέσβη του Κιέβου στο Λονδίνο, όπου έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με ανώτερους πολιτικούς

«Πιστεύω ότι το υπουργείο χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία συνολικά», τόνισε ο Ζελένσκι στο διάγγελμά του, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στις καταγγελίες.

Η ανακοίνωση του Ουκρανού προέδρου έρχεται αφότου ο Ρέζονικοφ ανακοίνωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της δυτικής βοήθειας στην Ουκρανία θα αναπτυχθούν μέχρι την ερχόμενη άνοιξη και καυχήθηκε για τα σχέδια της χώρας να αυξήσει την παραγωγή drones σε συνέντευξή του στο κρατικό ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Νωρίτερα χθες Κυριακή, ο Ζελένσκι μίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για την λειτουργία του θαλάσσιου διαδρόμου που δημιούργησε το Κίεβο για την ασφαλή ναυσιπλοΐα των πλοίων μετά την αποχώρηση της Μόσχας από την συμφωνία για τα σιτηρά.

Το τηλεφώνημα ήρθε την παραμονή της συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να αναβιώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά, και καθώς η Μόσχα πραγματοποίησε πλήγματα στην περιοχή της Οδησσού με drones.

Η Ουκρανία την εβδομάδα που πέρασε  ανέφερε ότι τέσσερα ακόμη πλοία πέρασαν από τον προσωρινό θαλάσσιο διάδρομό της στη Μαύρη Θάλασσα, που δημιουργήθηκε τον περασμένο μήνα για να διασφαλίσει την ασφαλή ναυσιπλοΐα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δοκιμαστική πτήση Rafale με πύραυλο πυρηνικής γόμωσης…

Εγκύκλιο ΕΟΠΥΥ για εξαίρεση από την καταβολή 1 και 3 ευρώ για εξετάσεις

Νεκροί άλλοι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και βίντεο με Ισραηλινές στρατιωτίνες ομήρους

Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Κοβάτσεφσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα