ΑΘΗΝΑ
20:19
|
01.05.2024
Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη, αρχέγονα δέντρα και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών χάθηκαν σε λίγες ώρες.
Ο μαυρόγυπας στη Δαδιά ψάχνει μάταια το σπίτι του (βίντεο από X-πρώην twitter)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η φωτιά στον Έβρο έκαιγε για 15 συνεχόμενες μέρες με το δάσος της Δαδιάς να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Το δάσος αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες προστατευόμενες περιοχές σε όλο τον κόσμο, «σπίτι» για πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της ευρωπαϊκής αλλά και της ασιατικής ηπείρου.

Η καμένη έκταση σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά ξεπέρασε προ πολλού τα 800.000 στρέμματα. Οι φλόγες έκαψαν αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι είναι πιθανό το δάσος της Δαδιάς να μην αναγεννηθεί άμεσα, αλλά να χρειαστεί εκατοντάδες χρόνια.

Η περιοχή της Δαδιάς, είναι προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο NATURA που σημαίνει ότι «έχει μοναδικότητα. Δεν συναντάται σε καμία άλλη περιοχή της Ευρώπης και αυτό γιατί οι συνθήκες που το δημιούργησαν ήταν μοναδικές» εξηγεί ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το δάσος της Δαδιάς κρούει και η WWF προειδοποιώντας για τις τεράστιες επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών σε προστατευόμενες περιοχές και είδη. Σύμφωνα με την Οργάνωση, το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς μετράει τις περισσότερες πληγές καθώς έχει χαθεί το 30% του δάσους.

«Οι επιπτώσεις σε προστατευόμενες περιοχές και είδη, καθώς και στις τοπικές κοινότητες και τους ανθρώπους είναι τεράστιες, ενώ έχουν χαθεί και ανθρώπινες ζωές. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 14 περιοχές Natura 2000 έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, αλλά και τρία Εθνικά Πάρκα: το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας και το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού. Η Δαδιά, ένας σημαντικός βιότοπος πολλών απειλούμενων αρπακτικών πτηνών, παγκόσμιας σημασίας, είναι η περιοχή που αποτελούσε τον τελευταίο βιότοπο αναπαραγωγής του μαυρόγυπα στα Βαλκάνια, και τον βασικό βιότοπο για τη διατήρηση στην Ελλάδα του σχεδόν εξαφανισμένου ασπροπάρη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση.

Ένας μαυρόγυπας ψάχνει να βρει το σπίτι του

Γροθιά στο στομάχι είναι η εικόνα ενός μαυρόγυπα, ο οποίος έχει επιστρέψει στο δάσος της Δαδιάς μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και ψάχνει να βρει το σπίτι του, που το είχε αφήσει προκειμένου να σωθεί από τη μανία της φωτιάς.

Το καημένο πουλί στέκεται στη μέση του δρόμου σε κατάσταση σοκ και κοιτάει γύρω γύρω το κατεστραμμένο, πλέον, δάσος, θέλοντας να βρει το σπίτι του, αλλά μάταια… Το σπίτι του δεν υπάρχει πια, έχει γίνει στάχτη και ο μαυρόγυπας ανοίγει τα φτερά του και φεύγει. Για πού; Δεν ξέρουμε.

Το βίντεο ανήρτησε χρήστης του X (πρώην twitter-Βίντεο George Kalogeros) και ραγίζει καρδιές:

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το δάσος της Δαδιάς πριν και μετά τη φωτιά. Η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε τα πάντα, και το μόνο που βλέπει κανείς είναι στάχτη και καμένη γη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα