ΑΘΗΝΑ
10:36
|
17.05.2024
Ο Γκεμά εξέφρασε «έκπληξη» για τη διεθνή κριτική προς το πραξικόπημα, δηλώνοντας ότι έσωσε τη χώρα από την «αιματοχυσία» που θα ακολουθούσε την εκλογική νοθεία.
Ο Μπρις Ολγκί Γκεμά ορκίστηκε σήμερα μεταβατικός πρόεδρος της Γκαμπόν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αφού ορκίστηκε προσωρινός πρόεδρος της Γκαμπόν, ο στρατηγός Μπρις Ολγκί Γκεμά υποσχέθηκε σήμερα την εκ νέου απόδοση της εξουσίας στους πολίτες μέσω «ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων εκλογών» μετά από μια μεταβατική περίοδο και αμνηστία για τους πολιτικούς κρατούμενους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γκαμπόν έγινε μάρτυρας ενός πραξικοπήματος, όταν μια ομάδα ανώτερων στρατιωτικών ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την εξουσία, λίγο αφότου ανακοινώθηκε ότι ο Αλί Μπόνγκο κέρδισε μια τρίτη θητεία στην Προεδρία της χώρας μετά από εκλογές που αμφισβητήθηκαν από την αντιπολίτευση ως προς την ακεραιότητα της διαδικασίας.

Μετά την ορκωμοσία του σήμερα, ο στρατηγός Γκεμά δήλωσε ότι οι εκλογές θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την «επαναφορά της εξουσίας στους πολίτες», προσθέτοντας ότι επιδιώκει τη συνεργασία όλων των «βασικών ομάδων» για τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος, το οποίο θα «υιοθετηθεί με δημοψήφισμα».

Δήλωσε επίσης ότι θα παροτρύνει τη μελλοντική κυβέρνηση να εξετάσει τρόπους αμνήστευσης πολιτικών «κρατουμένων συνείδησης» και «διευκόλυνσης της επιστροφής όλων των εξόριστων» από το εξωτερικό.

Ο Γκεμά εξέφρασε «έκπληξη» για τη διεθνή κριτική προς το πραξικόπημα και επανέλαβε ότι ο έκπτωτος πρόεδρος Αλί Μπόνγκο κέρδισε τις προεδρικές εκλογές μέσω νοθείας, και ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα ακυρώθηκαν για να αποφευχθεί μια «αιματοχυσία».

«Είμαστε ιδιαιτέρως έκπληκτοι που ακούμε ορισμένους διεθνείς οργανισμούς να καταδικάζουν την πράξη των στρατιωτών που απλώς τηρούσαν τον όρκο τους στη σημαία – να σώσουν τη χώρα τους με κίνδυνο της ζωής τους», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα