Στη σημερινή του συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Σότσι τη Ρωσίας, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στην διεξαγωγή του εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας με βάση τα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών.
«Πιστεύω ότι το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κεντρικών μας τραπεζών θα συναντηθούν εδώ σήμερα είναι σημαντικό από την άποψη ενός βήματος προς τη μετάβαση στα εθνικά νομίσματα στις διμερείς μας σχέσεις», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Πούτιν, με τη σειρά του, σημείωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του εμπορίου μεταξύ των δύο εθνών παραμένει θετικός και ότι η οικονομική συνεργασία διαφοροποιείται πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς όπως η γεωργία και η ενέργεια.
Ο όγκος του μεταξύ των δύο χωρών εμπορίου «αυξήθηκε κατά 86% και έφτασε σε υψηλό ρεκόρ 62 -και ακόμη υψηλότερα, σύμφωνα με ορισμένα στατιστικά στοιχεία- δισεκατομμυρίων δολαρίων» μέχρι το τέλος του 2022, «και αυξήθηκε κατά 4% επιπλέον κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Πούτιν.
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που ο όγκος του διμερούς μας εμπορίου είναι επί του παρόντος 62 δισεκατομμύρια δολάρια και προχωράμε προς τον στόχο μας των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», απάντησε ο Ερντογάν.
Διαβάστε επίσης:
Παρά τις γεωπολιτικές διαφορές, η Μόσχα και η Άγκυρα προσπαθούν να εμβαθύνουν τους οικονομικούς δεσμούς. Τον Απρίλιο, ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν να ενθαρρύνουν τις αμοιβαίες επενδύσεις και να βοηθήσουν τις ρωσικές και τουρκικές επιχειρήσεις να εισέλθουν η μία στις αγορές της άλλης.
Πέρυσι, η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν έναν οδικό χάρτη για την οικονομική συνεργασία που προβλέπει την αύξηση του διμερούς εμπορικού κύκλου εργασιών στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Τα δύο έθνη συμφώνησαν επίσης να εισαγάγουν το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα διακανονισμού στο διμερές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.
Το μερίδιο των πληρωμών σε εθνικά νομίσματα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αυξάνεται και το μερίδιο του δολαρίου και του ευρώ μειώνεται, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος.
«Η τάση δείχνει περισσότερο ενεργή χρήση των εθνικών νομισμάτων, του ρουβλίου και της λίρας, στις εμπορικές συναλλαγές. Ταυτόχρονα, το μερίδιο του δολαρίου και του ευρώ στους αμοιβαίους διακανονισμούς μειώνεται συνεχώς», είπε ο Πούτιν.
Διαβάστε επίσης: