Φαίνεται πως δεν έπιασαν (τουλάχιστον άμεσα) τόπο οι εντατικές προσπάθειες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγάν κατά τη συνάντησή του σήμερα στο Σότσι με το Ρώσο ομόλογο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να πετύχει άμεσα την επικαιροποίηση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, η ισχύς της οποίας εξέπνευσε τον περασμένο Ιούλιο.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αλ Τζαζίρα στην Κωνσταντινούπολη, Ρεζούλ Σερντάρ, οι μεγάλες ελπίδες που είχε ο Τούρκος ηγέτης πως θα κατάφερνε να πείσει τον Πούτιν για επαναφορά της συμφωνίας των σιτηρών αποδείχθηκαν φρούδες. «Αυτό τελικά δεν συμβαίνει» ανέφερε ο ανταποκριτής τονίζοντας πως σε επόμενη φάση ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά δήλωσή του, θα υποβάλλει νέα πρόταση στον ΟΗΕ, οι λεπτομέρειες της οποίας για την ώρα παραμένουν άγνωστες.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον ανταποκριτή πως η Τουρκία επιχειρεί να πείσει κάποιους από τους Δυτικούς εταίρους της να επιτρέψουν στη Ρωσία πρόσβαση, έστω με κάποιους περιορισμούς, στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα πληρωμών. Ο Σερντάρ πρόσθεσε για παράδειγμα πως πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρίες θα μπορούσαν (στο πλαίσιο μίας νέας τέτοιας συμφωνίας) να καλύπτουν τα ρωσικά πλοία που μεταφέρουν ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα.
Πάντως, σε ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων TASS, που επικαλείται σχετικές δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, ο Πρόεδρος Πούτιν περιόρισε το εύρος αυτής της πρωτοβουλίας για τις εξαγωγές σιτηρών μόνον σε ό,τι αφορά τις «φτωχότερες χώρες». Όπως δήλωσε, η Ρωσία «είναι έτοιμη με την Τουρκία και το Κατάρ» να διανέμει σιτηρά στις φτωχότερες χώρες. «Είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε πρωτοβουλίες , όπως επιμένει ο κ.Πρόεδρος της Τουρκίας, ώστε να επιστρέψουμε στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για παροχή σιτηρών στις φτωχότερες χώρες».
Σε ρεπορτάζ του ίδιου πρακτορείου ο Πρόεδρος Πούτιν αναφέρεται να δηλώνει πως ο τερματισμός της συμφωνίας για τα σιτηρά «δεν επηρεάζει την κατάσταση στις διεθνείς αγορές τροφίμων» και πως κατά την εκτίμησή του «οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν».
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο Πρόεδρο ο Πούτιν επισήμανε πως «δεν υπάρχει φυσική έλλειψη τροφίμων…τα προβλήματα σχετίζονται με τη δίκαιη διανομή…αυτό είναι αλήθεια. Αλλά δεν σχετίζεται καθόλου με τη λεγόμενη συμφωνία των σιτηρών».
Σε κάθε περίπτωση οι ηγέτες Ρωσίας και Τουρκίας δε συζήτησαν μόνον τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, αλλά και τις διμερείς ανθηρές εμπορικές σχέσεις, τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στη Συρία, κ.α.