ΑΘΗΝΑ
17:39
|
03.05.2024
Οι συνομιλίες του Μπλίνκεν με Νετανιάχου και Αμπάς αποκαλύπτουν μικρό μέρος του παρασκηνίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προωθεί τις προσπάθειες μίας συμφωνίας Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς είχε απόψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο του σκληρού, παρασκηνιακού παζαριού που διαδραματίζεται εδώ και μήνες με στόχο την επίτευξη μίας ακόμη «συμφωνίας του Αβραάμ» για την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία και την υποτιθέμενη «δίκαιη επίλυση» του παλαιστινιακού στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Απώτερος στόχος μίας τέτοιας συμφωνίας; Να λειτουργήσει, μεταξύ άλλων, ως αντίβαρο στη σημαντική επιτυχία της κινεζικής διπλωματίας για πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν που καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο με συμφωνία Ιρανών και Σαουδαράβων αξιωματούχων στο Πεκίνο αλλά και να καταγραφεί (εάν φυσικά καταστεί δυνατόν) σαν σημαντική διπλωματική επιτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών του 2024.

Στη λιτή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αναφέρεται στη συνομιλία Μπλίνκεν και Νετανιάχου τονίζεται πως ο Αμερικανός υπουργός επιβεβαίωσε «τη δύναμη της διμερούς εταιρικής σχέσης» και την αφοσίωση των ΗΠΑ «στην ασφάλεια του Ισραήλ». Αναφέρεται πως συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως «η διεύρυνση της περιφερειακής ολοκλήρωσης του Ισραήλ» και η «αντιμετώπιση των απειλών που τίθενται από το Ιράν». Επανέλαβε επίσης τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ σε πολιτικές που «εξασφαλίζουν ελευθερία, ασφάλεια, και ευημερία και για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστίνιους».

Άντονι Μπλίνκεν και Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε παλαιότερη συνάντηση

Στην έτερη ανακοίνωση για τη συνομιλία Μπλίνκεν και Αμπάς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει πως ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε «τη συνεχιζόμενη ανησυχία για τη βία στη Δυτική Όχθη» και επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ «σε μέτρα που προωθούν την ελευθερία και την ασφάλεια και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του παλαιστινιακού λαού».

Από παλιότερη συνάντηση των Μπλίνκεν και Αμπάς στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης

Συζήτησαν επίσης την υποστήριξή τους σε μία «λύση δύο κρατών» και την αντίθεσή τους σε ενέργειες «που διακυβεύουν την βιωσιμότητά της» ενώ μερικές ώρες πριν το Ισραήλ αποφάσισε το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ Κερέμ Σαλόμ, μέσω του οποίου γίνεται η προώθηση προϊόντων προς την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το κλείσιμο του περάσματος προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις Παλαιστινίων αξιωματούχων, και εκπροσώπων των εμπορικών επιμελητηρίων και βιομηχανιών της Λωρίδας Γάζας προβλέποντας πως εάν συνεχιστεί για μέρες θα προκαλέσει μπαράζ απολύσεων και θα πολλαπλασιάσει τα δεινά των πολύπαθων κατοίκων της περιοχής.

Δολοφονία 21χρονου και 17χρονου Παλαιστίνιου

Πριν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αμερικανού υπουργού με την ηγεσία Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σκότωσαν εν ψυχρώ έναν 21χρονο Παλαιστίνιο ενώ βρισκόταν έξω από κτίριο προτού ξεκινήσει την πρωινή βάρδια ως ταξιτζής σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης. Μερικές ώρες αργότερα, τραυμάτισαν θανάσιμα και έναν 17χρονο κοντά στην Ιεριχώ.

Ο 21χρονος εργαζόμενος πέθανε ακαριαία καθώς δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι στο πλαίσιο επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς που βρίσκεται κοντά στην Τουλκαρέμ.

Σε ένα άλλο επεισόδιο, κοντά στην Ιεριχώ, η ισραηλινή αστυνομία είπε ότι μέλη της αναζητούσαν έναν ύποπτο που συμμετείχε σε συμβάν με πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη. Ισχυρίστηκαν πως δέχτηκαν πυρά από έναν Παλαιστίνιο, ανταπέδωσαν και τον «εξουδετέρωσαν».

Τελικά, το θύμα τους ήταν ένας έφηβος μόλις 17 ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κλείσιμο πανεπιστημίων στα νησιά προβλέπει ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα