ΑΘΗΝΑ
21:48
|
04.05.2024
Εάν ο διορισμός του εγκριθεί από τη Γερουσία, τότε αναλαμβάνει πόστο σε περίοδο όξυνσης των εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον 68χρονο Τζακ Λιου, πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, πρότεινε σήμερα για νέο πρέσβη στο Ισραήλ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε μία παρατεταμένη περίοδο όξυνσης των σχέσεων με την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Λιου είχε υπηρετήσει κατά το παρελθόν στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ως προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο και ως υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα διαχείρισης και πόρων. Είχε επίσης διατελέσει διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού επί κυβερνήσεων του Προέδρου Μπιλ Κλίντον (μεταξύ 1998 και 2001).

Εάν η πρόταση του διορισμού του στη θέση του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ (προς αντικατάσταση του νυν πρέσβη Τόμας Νάιντς) εγκριθεί από τη Γερουσία, τότε, ο Τζακ Λιου θα αναλάβει ένα πόστο σε μία δύσκολη περίοδο κατά την οποία θα πρέπει αφενός να επιχειρήσει την αποκλιμάκωση της έντασης στις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις, ασκώντας παράλληλα μία σχετική πίεση στο Τελ Αβίβ για περιορισμό της περαιτέρω αύξησης των εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης.

Αξίζει παράλληλα να σημειώσει πως ο διορισμός αυτός προτείνεται σε περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ παζαρεύουν εδώ και μήνες την επίτευξη μίας νέας «συμφωνίας του Αβραάμ» μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας μόνο που για να γίνει αυτό θα πρέπει να ικανοποιηθούν κάποιοι βασικοί όροι από τη μεριά της σαουδαραβικής μοναρχίας που αφορούν την διαδικασία δίκαιης επίλυσης του παλαιστινιακού που έχει παγώσει εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα