ΑΘΗΝΑ
16:19
|
05.05.2024
Σαουδική Αραβία και Ρωσία αποφάσισαν να διατηρήσουν τη μείωση της παραγωγής ως το τέλος του 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως το τέλος του 2023 αποφάσισαν να παρατείνουν τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, δείχνοντας πως συντονίζουν κανονικά τις κινήσεις τους με στόχο τη διατήρηση της τιμή του «μαύρου χρυσού» σε ικανοποιητικά (για εκείνες) επίπεδα.

Η απόφαση για διατήρηση της ημερησίας μείωσης παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας επισημαίνοντας πως η εγχώρια πετρελαϊκή παραγωγή για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα ανέλθει σε περίπου εννέα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Επισήμως, η Σαουδική Αραβία έχει τη δυνατότητα γεώτρησης 12 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως. Οι περικοπές στην παραγωγή είχαν αποφασιστεί τον Ιούνιο, στη σύνοδο του ΟΠΕΚ+ και τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας, η στρατηγική αυτή «θα επανεξετάζεται κάθε μήνα» ώστε να αποφασίζεται αν θα αυξηθεί η παραγωγή ή θα επιβληθούν νέες μειώσεις. Ανακοινώθηκε επίσης πως παραμένει κεντρικός στόχος «να στηριχθούν η σταθερότητα και η ισορροπία στις πετρελαϊκές αγορές».

Και η αντίστοιχη κίνηση της Ρωσίας

Λίγη ώρα μετά και η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα παρατείνει τη μείωση των εξαγωγών.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ που επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα παρατείνει τη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, επίσης μέχρι τα τέλη του 2023.

«Η Ρωσία θα παρατείνει την εθελούσια μείωση των παραδόσεων πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023» ανέφερε ο Νόβακ σε ανάρτησή του στο Telegram, «ώστε να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ισορροπία» στις αγορές πετρελαίου.

Η Ρωσία, η δεύτερη σε εξαγωγές πετρελαίου χώρα στον κόσμο, ακολουθεί τη Σαουδική Αραβία όσον αφορά τις μειώσεις στην παραγωγή και τις παραδόσεις, πέραν των μειώσεων που έχει ήδη αποφασίσει ο ΟΠΕΚ+.

Στην ανακοίνωση του Νόβακ αναφέρεται ότι και η Ρωσία θα εξετάζει σε μηνιαία βάση τις μειώσεις για να κρίνει εάν θα πρέπει να μειώσει ακόμη περισσότερο ή να αυξήσει την παραγωγή της, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Η Ρωσία είχε ήδη αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη του 2024. «Οι πρόσθετες, εθελοντικές μειώσεις στις εξαγωγές στοχεύουν να ενισχύσουν τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ισορροπία στις πετρελαϊκές αγορές», πρόσθεσε ο Νόβακ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Ανάληψη ευθύνης από την Χεζμπολάχ για πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα