ΑΘΗΝΑ
13:17
|
03.05.2024
«Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και για περιφερειακές εξελίξεις».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Άγκυρα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου σήμερα στις 10:00 θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

«Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και για περιφερειακές εξελίξεις», αναφερόταν στην ανακοίνωση της επίσκεψης από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Βασικό στόχο του σημερινού τετ α τετ αποτελεί η προετοιμασία του ραντεβού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, καθώς και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όπως επεσήμανε και ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι η τουρκική εφημερίδα Milliyet κυκλοφορεί σήμερα με άρθρο του υπουργού Εξωτερικών με τον τίτλο «Μήνυμα Φιλίας» στο πρωτοσέλιδό της.

«Η σκέψη που με συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι είναι ότι, αν το 1923, την επαύριο ενός σκληρού πολέμου με τεράστιες απώλειες και για τις δύο πλευρές, η Ελλάδα και η Τουρκία μπόρεσαν να βρουν την οδό του συμβιβασμού και κατόρθωσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, τότε και εμείς, υπό ασυγκρίτως καλύτερες συνθήκες, οφείλουμε να βαδίσουμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα το δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας και να επιδιώξουμε τη συνεννόηση, τηρώντας τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», αναφέρει ο κ. Γεραπετρίτης».

«Η ατέρμονη αντιπαράθεση δεν μπορεί να είναι επιλογή», τονίζει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο υπουργοί είχαν επικοινωνήσει για πρώτη φορά στις 28 Ιουνίου, όταν ο Χακάν Φιντάν τηλεφώνησε στον Γιώργο Γεραπετρίτη, προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του και, τότε, είχαν δώσει ραντεβού στο Βίλνιους, όπου πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Εκεί, ο Γιώργος Γεραπετρίτης βρέθηκε στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Χακάν Φιντάν συνόδευε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες μετά τις εκλογικές νίκες τους.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας του υπουργού Εξωτερικών:

10:00 – Άφιξη σε Υπουργείο Εξωτερικών – Υποδοχή από Τ/ΥΠΕΞ – Φωτογραφία

10:05 – Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών

12:30 – Δηλώσεις στον Τύπο

13:15 – 15:00 – Γεύμα εργασίας

16:45 – Αναχώρηση από Άγκυρα

18:45 – Άφιξη στην Αθήνα / Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα