Νέο «αυστηρό» καθεστώς σε τεχνολογικές πολυεθνικές εταιρίες των οποίων οι πρακτικές είχαν προηγουμένως οδηγήσει σε πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθούν σε εφαρμογή οι Βρυξέλλες μέσω του Νόμου Ψηφιακών Αγορών (DMA). Για το λόγο αυτό η Ε.Ε. όρισε έξι μεγάλες τεχνολογικές πολυεθνικές εταιρίες (εκ των οποίων μόλις μία κινέζικη) σε ρόλο «πυλωρού» (gatekeepers) οι οποίες μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα πρέπει να εξασφαλίσουν πως τηρούν στο ακέραιο τους κανονισμούς της Ε.Ε. για τις ψηφιακές αγορές.
Οι έξι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες είναι: Amazon, Alphabet, Apple, Μicrosoft, Meta και η (κινέζικη) ByteDance.
Σύμφωνα με τον DMA, θα πρέπει να ανοίξουν τις υπηρεσίες τους, δίνοντας πρόσβαση σε τρίτους σε βασικές υπηρεσίες, όπως app stores, λειτουργικά συστήματα και υποδομές cloud.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για πέντε νέες έρευνες αγοράς για τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς Microsoft και Apple – συμπεριλαμβανομένων των Bing, Edge, Bing Ads και iMessage – , αξιολογώντας κατά πόσον ορισμένες από τις υπηρεσίες των εταιρειών πρέπει ή δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται ως gatekeepers.
Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές επιδιώκει την αντιμετώπιση των αντιανταγωνιστικών πρακτικών τεχνολογικών πολυεθνικών εταιριών, ώστε να υπάρχει χώρος δράσης και σε μικρότερες εταιρίες.
Ας επισημανθεί πως πιθανή παραβίαση των κανονισμών του DMA μπορεί να επιφέρει στις εταιρίες πρόστιμα 10% ή και 20% του ετήσιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας.