ΑΘΗΝΑ
10:48
|
20.11.2024
Πολλές δεκάδες χιλιάδες πολίτες ζητούν άμεση δημόσια πρόσβαση, ώστε η κοινωνία των πολιτών να μάθει ενδεχόμενους ύποπτους πλουτισμούς, αξιωματούχων και δημοσίων υπαλλήλων.
Πιέσεις για εξηγήσεις ασκούν οι πολίτες στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαφάνεια και εξηγήσεις για τα περιουσιακά στοιχεία δημόσιων αξιωματούχων, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης δυσαρέσκειας απέναντι στη διαφθορά σε καιρό πολέμου, απαιτούν πολλές δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες προωθώντας μέσω Διαδικτύου και δη στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Ουκρανίας, σχετική πρωτοβουλία, που συγκέντρωσε πάνω από 83.000 ψήφους πολιτών από τις τουλάχιστον 25.000 που απαιτούνται για να δώσει απαντήσεις ο αρχηγός του κράτους, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι πάνω από 80.000 πολίτες καλούν τον Ουκρανό Πρόεδρο να αναπέμψει νομοσχέδιο στη βουλή, αξιοποιώντας το δικαίωμα βέτο που διαθέτει, μετά την ψήφιση τροπολογίας την Τρίτη από τους βουλευτές που τάχα θα αποκαθιστούσε την υποχρέωση των δημοσίων υπαλλήλων να δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία αλλά επιβάλλει «απόρρητο» για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος…

Όμως οι υπογράφοντες, που υποστηρίζονται από ΜΚΟ, ζητούν άμεση δημόσια πρόσβαση, ώστε η κοινωνία των πολιτών να μάθει ενδεχόμενους ύποπτους πλουτισμούς.

«Οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ένα εργαλείο ελέγχου των αποφάσεων των αντιπροσώπων του κράτους που παραμένει η κύρια εξασφάλιση κατά της διαφθοράς», αναφέρεται στο αίτημα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS), το 89% των Ουκρανών θεωρούν πως η διαφθορά είναι σοβαρό πρόβλημα. Είναι μάλιστα η κύρια ανησυχία τους μετά την εισβολή της Ρωσίας.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα σε καιρό πολέμου, όταν βλέπουμε όλα τα σκάνδαλα που έχουν ήδη αποκαλυφθεί και αφορούν διαμερίσματα, σπίτια στο εξωτερικό και πολυτελή αυτοκίνητα», εκτίμησε η AntAC, μια ειδική μη κυβερνητική οργάνωση.

Με ώθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7, ο πρόεδρος Ζελένσκι δίνει εγγυήσεις σχετικά με αυτό το ευαίσθητο θέμα τους τελευταίους μήνες.

Την Πέμπτη, ένας πρώην σύμμαχος, ο δισεκατομμυριούχος Ίγκορ Κολομόισκι, παραπέμφθηκε σε δίκη ως ύποπτος υπεξαίρεσης κεφαλαίων από τράπεζα την οποία είχε ιδρύσει.

Και στα τέλη Αυγούστου, τουλάχιστον 200 στρατολογικά κέντρα ερευνήθηκαν εξονυχιστικά προκειμένου να ξεριζωθεί ένα σύστημα που επέτρεπε στους στρατεύσιμους να πληρώνουν για να διαφύγουν τη στράτευση.

Ο ως πρότινος ισχυρός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ αναγκάστηκε να παραιτηθεί (εν μέσω φημών για αποπομπή), έπειτα από πολλά σκάνδαλα στο υπουργείο του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μόσχα για την επίθεση στο Μπριάνσκ: Επιθυμούν κλιμάκωση, θα πάρουν απάντηση

Ολυμπιακός: Δίωξη κατά Βαγγέλη Μαρινάκη κι άλλων μελών της διοίκησης για την υπόθεση Λυγγερίδη

Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε ο Νίκος Ρωμανός

Εκδήλωση-Συζήτηση: «Γενοκτονία, Αντίσταση και Αντι-αποικιακότητα στη Μέση Ανατολή/Δυτική Ασία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα