ΑΘΗΝΑ
03:28
|
04.05.2024
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων χωρών αναμένεται να οδηγήσουν σε συμφωνία, πιθανώς, αυτό το Σαββατοκύριακο στο Νέο Δελχί.
Σημαντικές συμφωνίες και παζάρια αναμένονται στη σύνοδο του G20 στο Νέο Δελχί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συμφωνία για κοινά έργα υποδομών προωθούν οι ηγέτες των ΗΠΑ, Ινδίας, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20)  που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Κατά πληροφορίες, η συμφωνία θα αφορά μεταξύ άλλων διευκολύνσεις θαλάσσιων μεταφορών μέσω τράνζιτ μεταξύ Ινδίας και Σαουδικής Αραβίας, σιδηροδρομικές συγκοινωνίες μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ (πιθανώς  και Ιορδανία).

Στα σχέδια συμπεριλαμβάνονται και σχεδιασμοί νέων σιδηροδρομικών γραμμών σύνδεσης χωρών της Μέσης Ανατολής

Το σχέδιο υποδομών στον τομέα μεταφορών και συγκοινωνιών μεταξύ τεσσάρων χωρών εξυφαίνεται στο φόντο των έντονων περιφερειακών και διεθνών ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Στο περιθώριο της συνόδου δεν αποκλείεται η συνέχιση διαπραγμάτευσης ακόμη μίας σημαντικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία προκειμένου η πρώτη να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός σαουδαραβικού πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς με πιθανό αντάλλαγμα τις σταδιακές αποστάσεις της σαουδαραβικής μοναρχίας από ανταγωνιστές των ΗΠΑ όπως η Κίνα και η Ρωσία ενώ παράλληλα δεν αποκλείεται η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ριάντ με το Ισραήλ.

Τα παζάρια ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας συμπεριλαμβάνουν και μία νέα συμφωνία του Αβραάμ με κάποιες κινήσεις και προς τη μεριά των Παλαιστινίων

Πληροφορίες της αμερικανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας  AXIOS αναφέρουν πως εάν επιτευχθεί μία συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, τότε, το Ισραήλ θα μπορούσε να συμπεριληφθεί το επόμενο διάστημα στην επικείμενη τετραμερή συμφωνία υποδομών σε μεταφορές και συγκοινωνίες μεταξύ ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας, Ινδίας και ΗΑΕ.

Ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τη συμφωνία των τεσσάρων περί υποδομών. Δεν έκρυψε ωστόσο πως η πρωτοβουλία αυτή «είναι κάτι για την οποία έχουμε επενδύσει προσπάθειες με τους εταίρους μας». Και συμπλήρωσε:

«Πιστεύουμε πως η διασύνδεση της Ινδίας με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη είναι απίστευτα σημαντική και θα επιφέρει σημαντικό αριθμό οικονομικών πλεονεκτημάτων, αλλά και στρατηγικού οφέλους, σε όλες τις χώρες που θα συμμετάσχουν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα