ΑΘΗΝΑ
17:24
|
17.05.2024
Η Κίνα είναι ο κύριος πιστωτής της Βενεζουέλας, της οποίας το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 80% σε 10ετία λόγω της ύφεσης και των αμερικανικών κυρώσεων.
Από το 2018 έχει να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, από σήμερα Παρασκευή έως και τις 14 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, μετά από πρόσκληση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, καθώς η πλούσια σε πετρέλαιο σοσιαλιστική χώρα αναζητά στήριξη για τα προβληματικά οικονομικά της.

Ο Μαδούρο επισκέφθηκε τελευταία φορά το Πεκίνο το 2018 επαινώντας το όραμα του Σι για ένα «κοινό πεπρωμένο για την ανθρωπότητα», ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2014 στη Βενεζουέλα είχε ταξιδέψει ο Κινέζος πρόεδρος.

Στις αρχές της εβδομάδας, επίσκεψη στο Πεκίνο και τη Σαγκάη πραγματοποίησε και η Αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκεζ, που είχε συναντήσεις με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

«Η Κίνα και η Βενεζουέλα έχουν σφυρηλατήσει μια άθραυστη, στέρεη φιλία και το Πεκίνο υποστηρίζει σθεναρά τη Βενεζουέλα στη διαφύλαξη της εθνικής της ανεξαρτησίας και της εθνικής της αξιοπρέπειας», δήλωσε ο Γουάνγκ μετά τη συνάντηση.

«Ενισχύσαμε τις διμερείς μας σχέσεις, διευρύναμε τη στρατηγική συνεργασία μας για την ειρήνη και τον σεβασμό των αρχών και των στόχων του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ», έγραψε η αντιπρόεδρος της Βενεζούλας σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

Η επίσκεψη της κ. Ροντρίγκεζ είχε επίσης στόχο την εξασφάλιση νέων επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα, και την συζήτηση για μια πιθανή κοινοπραξία μεταξύ εταιρειών πετρελαίου των δύο χωρών, ανέφερε το Bloomberg.

Η Κίνα είναι ο κύριος πιστωτής της Βενεζουέλας, της οποίας το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 80% μέσα σε μια δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης και των αμερικανικών κυρώσεων, με ένα μεγάλο δάνειο ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων να έχει συναφθεί τη δεκαετία του 2010, με το Καράκας να αποπληρώνει το χρέος με αποστολές πετρελαίου στο Πεκίνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σάντεθ θα καθυστερήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα