ΑΘΗΝΑ
03:33
|
06.05.2024
Η G20 ενέκρινε μια συναινετική δήλωση την έναρξη της συνόδου κορυφής το Σάββατο που απέφευγε την καταδίκη της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι μιλάει καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ακούει με άλλους ηγέτες κατά τη διάρκεια της πρώτης συνόδου της Συνόδου Κορυφής των G20, στο Νέο Δελχί της Ινδίας, Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ομάδα των 20 εθνών ενέκρινε μια συναινετική δήλωση την έναρξη της συνόδου κορυφής το Σάββατο που απέφευγε την καταδίκη της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά καλούσε όλα τα κράτη να απόσχουν από τη χρήση βίας για την κατάληψη εδαφών, μεταδίδει το Reuters.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι της διοργανώτριας Ινδίας ανακοίνωσε ότι η δήλωση εγκρίθηκε την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής του Σαββατοκύριακου.

Η συναίνεση προκάλεσε έκπληξη καθώς η ομάδα είναι βαθιά διχασμένη σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τα δυτικά έθνη να πιέζουν νωρίτερα για έντονη καταδίκη της Ρωσίας στη Διακήρυξη των Ηγετών, ενώ άλλες χώρες απαίτησαν να δοθεί έμφαση σε ευρύτερα οικονομικά ζητήματα.

«Καλούμε όλα τα κράτη να τηρήσουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του πολυμερούς συστήματος που προστατεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα», ανέφερε η δήλωση.

«Χαιρετίζουμε όλες τις σχετικές και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία».

«Η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η δήλωση ζητούσε επίσης την εφαρμογή της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για την ασφαλή ροή σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία τον Ιούλιο λόγω, όπως αποκάλεσε, αποτυχία ικανοποίησης των απαιτήσεών της για εφαρμογή μιας παράλληλης συμφωνίας που χαλαρώνει τους κανόνες για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

«Στη βάση της σκληρής δουλειάς όλων των ομάδων, λάβαμε συναίνεση σχετικά με τη Διακήρυξη των Ηγετών της G20. Ανακοινώνω την έγκριση αυτής της δήλωσης», είπε ο Μόντι στους ηγέτες στο Νέο Δελχί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των αρχηγών κυβερνήσεων και κράτος από όλο τον κόσμο.

Οι διαφορετικές απόψεις για τον πόλεμο είχαν αποτρέψει τη συμφωνία έστω και για ένα ενιαίο ανακοινωθέν σε υπουργικές συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας της G20 της Ινδίας μέχρι στιγμής φέτος.

Η δήλωση ανέφερε ότι η ομάδα συμφώνησε να αντιμετωπίσει τις ευπάθειες του χρέους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος «με αποτελεσματικό, ολοκληρωμένο και συστηματικό τρόπο», αλλά δεν έκανε κανένα νέο σχέδιο δράσης.

Ανέφερε ότι οι χώρες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν και να μεταρρυθμίσουν τις πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης, ενώ αποδέχτηκε την πρόταση για αυστηρότερους κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα.

Συμφώνησε επίσης ότι ο κόσμος χρειάζεται συνολικά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης χαμηλού κόστους ετησίως για την ενεργειακή μετάβαση, με υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα πρωτογενούς ενέργειας.

Η δήλωση έκανε έκκληση για επιτάχυνση των προσπαθειών για τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης ενέργειας από άνθρακα, αλλά ανέφερε ότι αυτό έπρεπε να γίνει «σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για υποστήριξη προς δίκαιες μεταβάσεις».

ΕΡΗΜΩΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

Στην αρχή της ημέρας, ο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες οδηγήθηκαν σε ερημικούς δρόμους σε ένα νέο συνεδριακό κέντρο 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε σχήμα κόγχης που ονομάζεται Bharat Mandapam, απέναντι από ένα πέτρινο φρούριο του 16ου αιώνα, για τη σύνοδο κορυφής.

Πολλές επιχειρήσεις, γραφεία και σχολεία έχουν κλείσει στην πόλη και η κυκλοφορία έχει περιοριστεί ως μέρος των μέτρων ασφαλείας για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της πιο ισχυρής συνάντησης που θα φιλοξενήσει η χώρα. Οι φτωχογειτονιές έχουν κατεδαφιστεί και οι μαϊμούδες και τα αδέσποτα σκυλιά έχουν απομακρυνθεί από τους δρόμους.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Μόντι εγκαινίασε τη συνάντηση καλώντας τα μέλη να τερματίσουν το «παγκόσμιο έλλειμμα εμπιστοσύνης» και ανακοίνωσε ότι το μπλοκ χορηγούσε μόνιμη ένταξη στην Αφρικανική Ένωση σε μια προσπάθεια να την καταστήσει πιο αντιπροσωπευτική.

«Σήμερα, ως πρόεδρος της G20, η Ινδία καλεί ολόκληρο τον κόσμο να μετατρέψει πρώτα αυτό το παγκόσμιο έλλειμμα εμπιστοσύνης σε εμπιστοσύνη», είπε. «Είναι καιρός να κινηθούμε όλοι μαζί».

Παρά τον συμβιβασμό για τη Διακήρυξη των Ηγετών, η σύνοδος κορυφής αναμενόταν να κυριαρχηθεί από τη Δύση και τους συμμάχους της. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παρακάμπτει τη συνάντηση και έστειλε αντ’ αυτού τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, ενώ θα απουσιάζει και ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και ο Φούμιο Κισίντα της Ιαπωνίας.

«Εναπόκειται στην κινεζική κυβέρνηση να εξηγήσει» γιατί ο ηγέτης της θα συμμετείχε ή δεν θα συμμετείχε, είπε ο Τζον Φάινερ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, σε δημοσιογράφους στο Δελχί.

Είπε ότι υπάρχουν εικασίες ότι η Κίνα «παραιτείται από την G20» υπέρ ομάδων όπως οι BRICS, όπου κυριαρχεί.

Οι BRICS περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική και συμφώνησαν να προσθέσουν άλλα έξι νέα μέλη — Σαουδική Αραβία, Ιράν, Αιθιοπία, Αίγυπτο, Αργεντινή και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – επιταχύνοντας την ώθησή τους για αναδιάρθρωση της παγκόσμιας τάξης που βλέπουν ως ξεπερασμένη.

Η Ρωσία εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα μπλοκάρει την τελική δήλωση εκτός εάν αντικατοπτρίζει τη θέση της Μόσχας για την Ουκρανία και άλλες κρίσεις.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και έσπειρε οικονομική αναταραχή σε όλο τον κόσμο. Η Μόσχα αρνείται ότι διέπραξε θηριωδίες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής της με την Ουκρανία, την οποία χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση» για την «αποστρατιωτικοποίηση» της γείτονάς της.

Ελλείψει συμφωνίας για τη δήλωση, η Ινδία θα έπρεπε να εκδώσει δήλωση προεδρίας, πράγμα που θα σήμαινε ότι η G20 για πρώτη φορά σε 20 χρόνια συνόδων κορυφής δεν θα είχε δήλωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα