ΑΘΗΝΑ
15:22
|
18.05.2024
Ο Μανγκοσούτου Μπουτελέζι, μια πανύψηλη προσωπικότητα στην πολιτική της Νότιας Αφρικής και ειλικρινής αρχηγός των Ζουλού, πέθανε σε ηλικία 95 ετών.
Μανγκοσούτου Μπουτελέζι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μανγκοσούτου Μπουτελέζι, μια πανύψηλη προσωπικότητα στην πολιτική της Νότιας Αφρικής και ειλικρινής αρχηγός των Ζουλού, πέθανε σε ηλικία 95 ετών, μεταδίδει το BBC.

Κατά τη διάρκεια του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ, ίδρυσε το κόμμα των Ζουλού Ινκάθα αφού απογοητεύτηκε από το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC).

Χιλιάδες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών των δύο κομμάτων στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Αλλά αργότερα έγινε δεκτός και πάλι στο μαντρί, υπηρετώντας ως υπουργός Εσωτερικών του Προέδρου Νέλσον Μαντέλα.

Ο αρχηγός Μπουτελέζι ήταν ένας οξυδερκής αλλά αμφιλεγόμενος πολιτικός, ο οποίος διαφωνούσε με την τακτική ένοπλης δράσης του ANC κατά της κυριαρχίας της λευκής μειονότητας και ακολούθησε μετριοπαθή πορεία ως ηγέτης μιας εθνοτικής πατρίδας των Ζουλού.

Ήταν αντίθετος στις διεθνείς κυρώσεις στη Νότια Αφρική, υποστηρίζοντας ότι θα έβλαπταν μόνο τη μαύρη πλειοψηφία της χώρας.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το ANC του Νέλσον Μαντέλα τον κατηγόρησε για συνεργασία με την κυβέρνηση της λευκής μειονότητας.

Κάποιοι φοβήθηκαν ότι η βία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο και να εκτροχιάσει τη μετάβαση στη δημοκρατία που οδήγησε τον Μαντέλα να γίνει πρόεδρος το 1994.

Πολλοί πίστευαν ότι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του απαρτχάιντ συνεργάζονταν με το κίνημα Ινκάθα για να πολεμήσουν το ANC, αλλά ο Μπουτελέζι πάντα το αρνιόταν.

Ο Πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα ηγήθηκε των αφιερωμάτων, περιγράφοντας τον Αρχηγό Μπουτελέζι ως «υπέροχο ηγέτη».

Είπε ότι είχε «διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας μας για επτά δεκαετίες».

Ο πρόεδρος πρόσθεσε: «Ο πρίγκιπας Μανγκοσούτου Μπουτελέζι υπήρξε εξαιρετικός ηγέτης στην πολιτική και πολιτιστική ζωή του έθνους μας, συμπεριλαμβανομένων των άμπωτων του απελευθερωτικού μας αγώνα, της μετάβασης που εξασφάλισε την ελευθερία μας το 1994 και της δημοκρατικής μας απονομής».

Είπε ότι ο αρχηγός Μπουτελέζι πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου, δύο εβδομάδες μετά τον εορτασμό των 95ων γενεθλίων του.

Ο αρχηγός Μπουτελέζι ήταν κληρονομικός αρχηγός των Ζουλού, της μεγαλύτερης εθνικής ομάδας της Νότιας Αφρικής.

Γεννήθηκε στη βασιλική οικογένεια των Ζουλού – μητέρα του ήταν η πριγκίπισσα Μαγκόγκο Καντινζούλου, η αδερφή του βασιλιά των Ζουλού. Ο αρχηγός Μπουτελέζι έπαιξε τον ρόλο του προπάππου του, του βασιλιά των Ζουλού Τσεσγουάγιο, στην ταινία Ζουλού του 1964.

Ήταν πρωθυπουργός της Κουαζούλου, της πατρίδας των Ζουλού, και το 1975 ίδρυσε το Κόμμα Ελευθερίας της Ινκάθα, ένα πολιτικό και πολιτιστικό κίνημα των Ζουλού. Παραιτήθηκε από ηγέτης του κόμματος το 2019 μετά από 44 χρόνια στο τιμόνι του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Αύξηση κατά 30% εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας-Ισλαμικών χωρών

Μαδρίτη: Η Αγιούσο κήρυξε σταυροφορία ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα