ΑΘΗΝΑ
16:59
|
05.05.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε την Κυριακή συμφωνίες με το Βιετνάμ για ημιαγωγούς και ορυκτά.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρευρίσκεται σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ Νγκουγιέν Φου Τρονγκ, στα κεντρικά γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ στο Ανόι του Βιετνάμ, 10 Σεπτεμβρίου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε την Κυριακή συμφωνίες με το Βιετνάμ για ημιαγωγούς και ορυκτά καθώς το στρατηγικό έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας ανέβασε την Ουάσιγκτον στην υψηλότερη διπλωματική θέση του Ανόι μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι ΗΠΑ πιέζουν για την αναβάθμιση εδώ και μήνες καθώς βλέπουν το κατασκευαστικό δυναμό ως βασική χώρα στη στρατηγική τους για την εξασφάλιση παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού από κινδύνους που σχετίζονται με την Κίνα.

Μισό αιώνα μετά από μια μακρά και βίαιη σύγκρουση της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, ο Μπάιντεν έφτασε στο Ανόι σε μια τελετή που διοργάνωσε το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα που περιλάμβανε παιδιά σχολικής ηλικίας να κυματίζουν αμερικανικές σημαίες και τιμητικούς φρουρούς που κουβαλούσαν τουφέκια με ξιφολόγχη.

Ο Μπάιντεν σημείωσε τα βήματα που έγιναν προς τη βελτίωση των σχέσεων.

«Μπορούμε να εντοπίσουμε ένα τόξο προόδου 50 ετών μεταξύ των εθνών μας, από τη σύγκρουση στην εξομάλυνση, σε αυτό το νέο ανυψωμένο καθεστώς», είπε.

Η συνεργασία με το Βιετνάμ είναι μέρος της ώθησης της κυβέρνησης Μπάιντεν «να δείξουμε στους εταίρους μας στον Ινδο-Ειρηνικό και στον κόσμο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα έθνος του Ειρηνικού και δεν πάμε πουθενά», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στο Ανόι. .

Το Βιετνάμ οδεύει προς τις παγερές σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, καθώς ο εξαγωγέας τεχνολογίας και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων αναζητά τη δική του βάση στον διεθνή ανταγωνισμό για να είναι ένας κόμβος παραγωγής χαμηλού κόστους.

Ανώτατοι Κινέζοι αξιωματούχοι, πιθανώς συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, αναμένεται να επισκεφθούν το Βιετνάμ τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες, καθώς το Ανόι επιδιώκει να διατηρήσει καλές σχέσεις με όλες τις υπερδυνάμεις.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης στο Ανόι ότι είχε συνομιλήσει με τον αναπληρωτή του Σι στη G20 και ότι οι δυο τους μίλησαν για σταθερότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Νγκουγιέν Φου Τρονγκ, 79 ετών, παρατήρησε την εμφάνιση του 80χρονου προέδρου των ΗΠΑ μέσα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, λέγοντας «Δεν έχεις καν γεράσει μια μέρα και θα έλεγα ότι δείχνεις ακόμα καλύτερα από πριν».

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΩΣΙΚΑ ΟΠΛΑ

Η μακροχρόνια σχέση του Βιετνάμ με τη Ρωσία δοκιμάζεται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών με τη Μόσχα για μια νέα συμφωνία προμήθειας όπλων που θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Το Reuters έχει δει έγγραφα που περιγράφουν συνομιλίες για μια πιστωτική διευκόλυνση που η Ρωσία θα επεκτείνει στο Βιετνάμ για να αγοράσει βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κατά πλοίων, ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων και μαχητικών αεροσκαφών.

Ένα από αυτά, μια επιστολή που εστάλη τον Μάιο από τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ Φαμ Μινχ Τσιν προς τη ρωσική κυβέρνηση, έδειξε ενδιαφέρον για την πιθανή νέα συμφωνία.

Ένας Βιετναμέζος στρατιωτικός επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της επιστολής και τις συνομιλίες για μια νέα πιστωτική διευκόλυνση 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά βαρέων όπλων.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Βιετνάμ δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό των εγγράφων, τα οποία δείχνουν τη Μόσχα να πιέζει επί μήνες για μια συμφωνία δανείου που θα παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Το Ανόι βρίσκεται σε παρόμοιες συνομιλίες με πολλούς προμηθευτές όπλων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Τις τελευταίες εβδομάδες, το Βιετνάμ έχει συμμετάσχει σε αρκετές αμυντικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου με κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους.

Η αναβάθμιση ΗΠΑ-Βιετνάμ θα περιλαμβάνει μια διάσταση ασφαλείας, είπε ο Τζον Φάινερ, ο κύριος αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, στους δημοσιογράφους την Κυριακή, ενώ βρισκόταν στο αεροπλάνο με τον Μπάιντεν στο Βιετνάμ από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στην Ινδία.

Είπε ότι δεν είχε να ανακοινώσει συμφωνίες όπλων σε αυτό το στάδιο, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους θα μπορούσαν να προσφέρουν βοήθεια στο Βιετνάμ για να διαφοροποιηθούν από τις ρωσικές στρατιωτικές προμήθειες, μια προσφορά για την οποία είπε ότι το Βιετνάμ ήταν δεκτικό.

Αυτό θα βοηθούσε το Βιετνάμ να μειώσει τη στρατιωτική εξάρτηση από τη Μόσχα, «μια σχέση που πιστεύουμε ότι αισθάνονται όλο και πιο άβολα», είπε ο Φάινερ.

ΤΣΙΠ, ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ

Η επίσκεψη του Μπάιντεν πραγματοποιείται καθώς οι διμερείς εμπορικοί και επενδυτικοί δεσμοί αναπτύσσονται και μια μακροχρόνια εδαφική διαμάχη μεταξύ Βιετνάμ και Κίνας θερμαίνεται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Vietnam Airlines (HVN.HM) αναμένεται να υπογράψει μια αρχική συμφωνία για την αγορά περίπου 50 αεριωθούμενων αεροσκαφών Boeing (BA.N) 737 Max σε μια συμφωνία αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παράλληλά με το ταξίδι.

Υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη σημασία του Βιετνάμ ως προορισμού «φιλικής υποστήριξης» για εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, στελέχη από την Google (GOOGL.O), την Intel (INTC.O), την Amkor (AMKR.O), τη Marvell (MRVL.O), την GlobalFoundries (GFS.O ) και τη Boeing (BA.N) αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα με στελέχη τεχνολογίας από το Βιετνάμ και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Ανόι.

Ωστόσο, οι ημιαγωγοί αποτελούν το κεντρικό στοιχείο ενός σχεδίου δράσης που εγκρίθηκε κατά την επίσκεψη του Μπάιντεν, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Εκτός από πιθανές ανακοινώσεις από αμερικανικές εταιρείες, δεν είναι σαφές τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει η συνεργασία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για πέντε χρόνια βάσει του νόμου CHIPS για την υποστήριξη των αλυσίδων εφοδιασμού ημιαγωγών παγκοσμίως. Ένα μεγάλο μέρος του θα μπορούσε να πάει στο Βιετνάμ, είπαν αξιωματούχοι.

Περισσότερη υποστήριξη για την εκπαίδευση ειδικευμένων εργαζομένων είναι επίσης μέρος της συμφωνίας, καθώς το Βιετνάμ αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη μηχανικών στον τομέα των τσιπ.

Ένα άλλο βασικό ζήτημα είναι η ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών, ιδιαίτερα σπάνιων γαιών, από τις οποίες το Βιετνάμ έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον κόσμο μετά την Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Δύο άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχέδια είπαν ότι αναμένεται συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κατά την επίσκεψη του Μπάιντεν, η οποία ολοκληρώνεται τη Δευτέρα όταν πετάξει πίσω στην Αμερική.

Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, είναι ελάχιστες. Οι προηγούμενες προσπάθειες αμερικανικών εταιρειών να συνεργαστούν με βιετναμέζικες εταιρείες σπάνιων γαιών δεν απέτυχαν, σύμφωνα με ένα άτομο που εμπλέκεται σε ένα πρόσφατο σχέδιο.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να επικρίνουν τακτικά το Ανόι για φυλάκιση ακτιβιστών και περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. Το Βιετνάμ μπορεί να δείξει καλή θέληση, με διπλωμάτες να προτείνουν ότι οι ακτιβιστές θα μπορούσαν να απελευθερωθούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας

Άνοδος στο 3,9% η ανεργία στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Νότια Κορέα και ΗΠΑ σε κοινή στρατιωτική άσκηση στον Κυβερνοχώρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα