ΑΘΗΝΑ
23:56
|
27.04.2024
Στη Μόσχα, την πολυπληθέστερη πόλη και οικονομικό κέντρο της Ρωσίας, ο Σεργκέι Σομπιάνιν επανεξελέγη για τρίτη φορά.
Στη Μόσχα η συμμετοχή αυξήθηκε από το 30,9 στο στο 42,5%
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι περιφερειακές εκλογές στο ένα πέμπτο περίπου από τις 89 ομόσπονδες ενότητες της Ρωσία ολοκληρώθηκαν χθες με τους ψηφοφόρους να εκλέγουν τοπικούς ηγέτες και νομοθετικά σώματα.

Σε διάφορα μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων πρώην περιοχών της Ουκρανίας που ενσωματώθηκαν στη Ρωσία πέρυσι, οι ψηφοφόροι εξέλεξαν επίσης και τους βουλευτές τους για το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Εκλογές έγιναν και για την κυβέρνηση της Μόσχας, που μετέχει στη Ρωσική Ομοσπονδία ως ομόσπονδη πόλη.

Στις περιφέρειες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ (DPR και LPR), καθώς και στις περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, οι ψηφοφόροι εξέλεξαν και τα μέλη του περιφερειακού κοινοβουλίου και τους βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τις περιφέρειες στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι οι πόλεις της Χερσώνας και της Ζαπορίζια θεωρούνται πρωτεύουσες των προσφάτως ενσωματωμένων αντίστοιχων περιφερειών, όμως ελέγχονται από τον ουκρανικό στρατό.

Στις περιοχές κοντά στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με την Ουκρανία, η εκλογική διαδικασία δεν είχε διάρκεια μιας ημέρας αλλά τριών. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών οι οποίοι τις έχουν προσωρινά εγκαταλείψει, είχαν το δικαίωμα ψήφου σε καθορισμένα εκλογικά τμήματα σε άλλες ρωσικές περιοχές.

Το Κίεβο, το οποίο διεκδικεί την κυριαρχία των τεσσάρων περιοχών, απείλησε με ποινική δίωξη οποιουδήποτε συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία ως υποψήφιος ή διοργανωτής.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ρωσικές ομοσπονδιακές εκλογικές αρχές, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος «κατέστρεψε» ένα άδειο εκλογικό κέντρο σε μια επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Οι υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από το κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας κυριάρχησαν στις περισσότερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων προσφάτως ενσωματωμένων περιοχών. Όλοι οι εν ενεργεία περιφερειακοί ηγέτες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μέλη της Ενωμένης Ρωσίας, επανεξελέγησαν.

Ο Αντρέι Κλίτσκοφ και ο Βαλεντίν Κονοβάλοφ, και οι δύο από το Κομμουνιστικό Κόμμα, διατήρησαν τις αντίστοιχες θέσεις τους στην περιοχή Ορλόφ στη δυτική Ρωσία και στη Χακασία στη νότια Σιβηρία.

Στη Μόσχα, την πολυπληθέστερη πόλη και οικονομικό κέντρο της Ρωσίας, ο Σεργκέι Σομπιάνιν (από την Ενωμένη Ρωσία) επανεξελέγη για τρίτη φορά στη δημαρχία.

Το φιλελεύθερο κόμμα Yabloko, το οποίο δεν έχει βουλευτές στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, αναμένεται να διατηρήσει την εκπροσώπησή του στα νομοθετικά σώματα της πόλης του Γεκατερίνμπουργκ και του Βελίκι Νόβγκοροντ. Συνολικά εννέα πολιτικά κόμματα κατέβασαν υποψήφιους στις εκλογές.

Ο Αντρέι Τουρτσάκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, συνεχάρη τους υποστηριζόμενους από το κόμμα υποψηφίους για «μια καθαρή και ηχηρή νίκη».

Για πρώτη φορά, η Μόσχα επέτρεψε την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία σε εκλογές δημάρχου. Οι κάτοικοι των οποίων οι ταυτότητες είχαν ήδη επαληθευτεί είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν χρησιμοποιώντας την πύλη ηλεκτρονικών υπηρεσιών της πόλης.

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα, που αποτελούν περίπου το 80% όλων των συμμετεχόντων, χρησιμοποίησαν το σύστημα στη Μόσχα. Η δυνατότητα αυτή θεωρείται πως συνέβαλε στην αύξηση της συμμετοχής από το 30,9% του 2018 στο 42,5%.

Ένα άλλο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ήταν επίσης διαθέσιμο για άλλες περιοχές της Ρωσίας και χρησιμοποιήθηκε από πάνω από 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους. Σε αντίθεση με το σύστημα που ίσχυσε για τη Μόσχα, απαιτείτο να υποβληθεί προκαταρκτικό αίτημα. Το ρωσικό Υπουργείο Ψηφιακών Υπηρεσιών δήλωσε ότι το 88% των προεγγεγραμμένων ως εξ αποστάσεως ψηφοφόρων ψήφισαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα