ΑΘΗΝΑ
01:02
|
28.04.2024
Εντείνεται το πρωτόγνωρο κύμα διαμαρτυριών στο Ισραήλ, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα που γνώρισε η χώρα από την ίδρυσή της.
Πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν απόψε το χώρο έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τους δρόμους της Ιερουσαλήμ γέμισαν και απόψε χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, έξω από το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολύκροτη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

 «Δημοκρατία! Δημοκρατία!» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, που κρατούσαν ισραηλινές σημαίες.

Τεράστιο το πλήθος των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκε απόψε έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές, όπως ο 49χρονος Μάικλ Τελίας, που είναι καθηγητής Νευροεπιστημών, μιλώντας σε δημοσιογράφους εξήγησαν γιατί βρέθηκαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τις απόπειρες αυτής της διεφθαρμένης κυβέρνησης να μετατρέψει το Ισραήλ από φιλελεύθερη δημοκρατία σε φασιστικό καθεστώς» είπε ο Μάικλ Τελίας.

Η ανακοίνωση της μεταρρύθμισης, στις αρχές Ιανουαρίου, προκάλεσε ένα πρωτόγνωρο κύμα διαμαρτυριών στο Ισραήλ, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) που γνώρισε η χώρα μετά την ίδρυσή της, το 1948, έπειτα από την καταστροφή και κατοχή της ιστορικής Παλαιστίνης.

Οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης διαδηλώνουν κάθε Σάββατο βράδυ, κυρίως στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ, τη Χάιφα και σε άλλες πόλεις.

Τα 15 μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο για να εξετάσουν τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί εναντίον ενός άρθρου του σχεδίου μεταρρύθμισης το οποίο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο τον Ιούλιο. Το άρθρο αυτό απαγορεύει στο Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώνει κυβερνητικές αποφάσεις εάν τις κρίνει «αδικαιολόγητες».

«Ελπίζουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα απορρίψει αυτήν την πρόταση η οποία δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο να του στερήσει κάθε μορφή εξουσίας που θα έπρεπε να έχει», είπε ο Ελίας.

Ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ώστε να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση, ωστόσο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι «εργάζεται με σκοπό την εθνική συναίνεση που θα αποκαταστήσει τις ισορροπίες μεταξύ των τριών εξουσιών».

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ, που προέρχεται από το ακροδεξιό κόμμα «Εβραϊκή Δύναμη», είπε δηλώσει ότι αντιτίθεται σε κάθε μορφή «συνθηκολόγησης», προσθέτοντας:

«Είμαι υπέρ του διαλόγου αλλά κατά της συνθηκολόγησης αυτή η μεταρρύθμιση είναι σημαντική για το κράτος του Ισραήλ».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ τάχθηκε την Κυριακή «εναντίον μιας συμβιβαστικής πρότασης που είναι πολύ ωραία για να είναι αληθινή, κάτι που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι είναι ψεύτικη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα