ΑΘΗΝΑ
20:46
|
28.04.2024
Πληροφορίες του AXIOS αναφέρουν πως η επικείμενη συμφωνία  ΗΠΑ-Μπαχρέιν θα συμπεριλαμβάνει δεσμευτικές υποχρεώσεις για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στρατιωτικής βοήθειας.
Από πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό του Μπαχρέιν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στρατηγική συμφωνία ασφαλείας και οικονομικής συνεργασίας αναμένεται να υπογράψουν αυτή τη βδομάδα ΗΠΑ και Μπαχρέιν στην Ουάσιγκτον κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και πρίγκηπα διαδόχου στο θρόνο του κρατιδίου στον Περσικό, Σαλμάν μπιν Χάμαντ αλ Χαλίφα.

Πληροφορίες της αμερικανικής ηλεκτρονικής εφημερίδας AXIOS αναφέρουν πως το Μπαχρέιν μπορεί να φιλοξενεί το στρατηγείο του αμερικάνικου πέμπτου στόλου και να έγινε το 2022 η χώρα «σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ» αλλά οι δύο χώρες δεν έχουν ως σήμερα στρατηγική διμερή συμφωνία στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας.

Κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός του Μπαχρέιν αναμένεται να συναντήσει τους υπουργούς Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και Άμυνας Λόιντ Όστιν αλλά και τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, σε μία περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ στο παρασκήνιο κάνουν παζάρια με Ισραήλ και Σαουδική Αραβία για μία νέα συμφωνία του Αβραάμ και παράλληλα προσπαθούν να διαπραγματευτούν με το Ιράν μία συμφωνία απελευθέρωσης Αμερικανών κρατουμένων με διάφορα ανταλλάγματα.

Μπαχρέιν

Πληροφορίες του AXIOS αναφέρουν πως η επικείμενη συμφωνία  ΗΠΑ-Μπαχρέιν θα συμπεριλαμβάνει νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στρατιωτικής βοήθειας «σε περίπτωση επικείμενης απειλής ασφαλείας». Ωστόσο δεν θα έχει μία ρητή δέσμευση από τη μεριά των ΗΠΑ για «ασφάλεια» με πρότυπο το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ που απαιτεί από τις ΗΠΑ να θεωρήσει μία επίθεση στο Μπαχρέιν σαν «επίθεση» ενάντια στις ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Άσαντ καλεί σε αραβική αλληλεγγύη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα