ΑΘΗΝΑ
21:51
|
17.05.2024
Ο Ερντογάν συζήτησε με τον Πρόεδρο Σίσι μία νέα συνάντησή τους στην Άγκυρα επισημαίνοντας πως τη δρομολογούν οι υπουργοί Εξωτερικών και οι μυστικές υπηρεσίες.
Από την πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων Τουρκίας και Αιγύπτου στο Νέο Δελχί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόσκληση για επίσκεψη στην Τουρκία έδωσε το Σαββατοκύριακο στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών (G20) στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Στο φόντο των δυσκολιών της τουρκικής οικονομίας και της τουρκικής λίρας, η τουρκική ηγεσία δείχνει διατεθειμένη να ρίξει «νερό στο κρασί της» και να βελτιώσει, αυτή την περίοδο, τις σχέσεις με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος και η Ελλάδα.

Όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος σήμερα, συζήτησε με τον Πρόεδρο Σίσι μία νέα συνάντησή τους στην Άγκυρα επισημαίνοντας πως οι υπουργοί Εξωτερικών και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν αναλάβει να τη δρομολογήσουν.

«Ο Σίσι αναμένει να μας φιλοξενήσει αλλά του είπα πως είμαστε εμείς έτοιμοι να τους φιλοξενήσουμε πρώτοι. Δεν έχει αποφασιστεί ημερομηνία αλλά μόλις αποφασιστεί θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως σκοπός του είναι οι τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις να επανέλθουν στο επίπεδο που τους αξίζει «το συντομότερο δυνατόν» προσθέτοντας πως οι χώρες τους έχουν «μεγάλες δυνατότητες σε οικονομία και εμπόριο» και πως θα πρέπει να εργαστούν για να διπλασιάσουν τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών.

«Έχουμε ήδη συγκροτήσει ένα συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου και θα εργαστούμε για να το αναζωογονήσουμε. Η βελτίωση των σχέσεών μας σε ένα καλύτερο επίπεδο από αυτό που είχαμε στο παρελθόν, μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε θετικά αποτελέσματα σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα στο θέμα της Συρίας» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Τούρκος Πρόεδρος σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Sabah.

Η εξομάλυνση των τεταμένων έως πρότινος σχέσεων Τουρκίας και Αιγύπτου ξεκίνησε το 2022 κατά το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ και επιταχύνθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου στην Τουρκία και την επανεκλογή του Τούρκου Προέδρου στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα