ΑΘΗΝΑ
13:49
|
02.05.2024
Κατά το πρώτο στάδιο αποκατάστασης στην Αγία Σοφία πραγματοποιήθηκαν εργασίες στον τάφο του Μεχμέτ Β΄, στον τάφο του Σελίμ Β΄ και σε βοηθητικό παράπλευρο κτίριο.
Η Αγία Σοφία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται ομαλά η είσοδος πιστών και τουριστών στον ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη παρά την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης για την ενίσχυση της αντισεισμικής ασφάλειας του κτιρίου στο τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Ορθοδοξία Εδώ και λίγες μέρες, έχει η δεύτερη φάση εργασιών αντισεισμικής ενίσχυσης του ναού σύμφωνα με σχέδιο αποκατάστασης που έχει εγκριθεί από αρμόδια επιτροπή.

Το σχέδιο προβλέπει αρχικά καθαρισμό του τσιμεντοκονιάματος, αφαίρεση των φθαρμένων μολύβδινων επιφανειών στους θόλους και εργασίες για την αποκατάσταση των ρωγμών κάτω από τον θόλο ώστε να τοποθετηθεί ακολούθως το κατάλληλο κάλυμμα.

Σχεδιάζεται επίσης αποσυναρμολόγηση του πρώτου μιναρέ (γνωστός ως μιναρές του Βαγιαζίτ) και η επανεγκατάστασή του μετά τις απαραίτητες εργασίες. Δεν προβλέπεται να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και στους άλλους μιναρέδες καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την στατικότητά τους.

Κατά το πρώτο στάδιο αποκατάστασης στην Αγία Σοφία πραγματοποιήθηκαν εργασίες στον τάφο του Μεχμέτ Β΄, στον τάφο του Σελίμ Β΄ και σε βοηθητικό παράπλευρο κτίριο του συγκροτήματος.

Ο Τούρκος αρχιτέκτονας Ιχσάν Σαρί μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά την ολοκλήρωση των εργασιών για την πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου που είναι πλέον ηλικίας 1.486 ετών.

Οι εργασίες συντήρησης πραγματοποιούνται από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων και τη Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικών Αγαθών και Μουσείων της Τουρκίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Πέθανε ο ηθοποιός Μπράιαν ΜακΚάρντι

Σερβιτόροι εναντίον μαγείρων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα