ΑΘΗΝΑ
16:01
|
29.05.2024
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας βλέπει πως επιταχύνεται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο η ενεργειακή μετάβαση.
Πετρέλαιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κορύφωση της ζήτησης για όλες τις ορυκτές πηγές ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και λιγνίτη) ως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας προέβλεψε σήμερα ο Φάτιχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ( International Energy Agency, IEA).

«Ακόμη και χωρίς καμία νέα κλιματική πολιτική, η ζήτηση για κάθε ένα από τα τρία ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να φθάσει σε κορύφωση τα επόμενα χρόνια» αναφέρει σε σχετικό άρθρο του στους Financial Times, τονίζοντας ότι είναι «η πρώτη φορά που είναι ορατή μια κορύφωση της ζήτησης για κάθε ένα από τα καύσιμα αυτά κατά την διάρκεια αυτής της δεκαετίας».

Ο Φατίχ Μπιρόλ

Οι νέες αυτές προοπτικές βασίζονται στις προβλέψεις της επόμενης ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που θα δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα.

Μέχρι σήμερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας με έδρα το Παρίσι, προέβλεπε κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πριν από το τέλος της δεκαετίας, αλλά πλέον περιλαμβάνει εκτός του άνθρακα και το φυσικό αέριο.

Ο οργανισμός εκτιμούσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά η αύξηση της ζήτησης αυτής «θα πρέπει να επιβραδυνθεί σημαντικά μέχρι το 2028», χάρη στην αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με την έκθεσή του για το 2023 για το πετρέλαιο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο με θέμα την εξέλιξη της αγοράς την επόμενη πενταετία.

Δεξαμενόπλοιο μεταφοράς LNG

Στην προηγούμενη έκθεση με τίτλο «World Energy Outlook» του 2022, ο Οργανισμός προέβλεπε «ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου παρά τις αυξημένες τιμές θα κορυφωθεί και θα σταθεροποιηθεί περί το 2035».

Οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας αναδεικνύουν την επιτυχία της «ευνοϊκής νομοθεσίας»
για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σχολιάζουν οι αναλυτές της τράπεζας RBC (Royal Bank of Canada), καταλήγοντας πως παρόλα αυτά, οι πολιτικοί «διαθέτουν ακόμη περιθώρια για να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και την σταδιακή εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων».

«Η χρυσή εποχή του Φυσικού Αερίου που λέγαμε το 2011 τελειώνει με τη ζήτηση στις ανεπτυγμένες οικονομίες να τελειώνει στο τέλος αυτής της δεκαετίας» αναφέρει ο Μπιρόλ εκτιμώντας πως επιταχύνεται πιο γρήγορα η μετάβαση προς πιο καθαρές, πράσινες πηγές ενέργειας και πως «ο κόσμος της ενέργειας αλλάζει γρήγορα και προς το καλύτερο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο επίδομα ανεργίας με αναδιανομή της φτώχειας

Έρχονται αλλαγές στο νυχτερινό ρεύμα με στόχο χαμηλότερο κόστος

Εργασιακές αλλαγές ενόψει τελικού του Conference League

Στην Αθήνα από την Κύπρο αύριο, ο εμίρης του Κατάρ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα