ΑΘΗΝΑ
10:31
|
20.05.2024
Ο Αιγύπτιος υπουργός Παιδείας Ρίντα Χεγκάζι επισημαίνει πως οι μαθήτριες έχουν το προαιρετικό δικαίωμα είτε να καλύπτουν τα μαλλιά τους με το ισλαμικό πέπλο χιτζάμπ…
Νικάμπ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην αυστηρή απαγόρευση του πέπλου που καλύπτει όλο το πρόσωπο και αφήνει ελεύθερα μόνο τα μάτια (γνωστό ως «νικάμπ») προχώρησε η Αίγυπτος στα σχολεία όλης της χώρας.

Το μέτρο αναφέρεται σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Παιδείας, αφορά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, λίγες μέρες μετά από αντίστοιχη απαγόρευση της νικάμπ στα σχολεία της Γαλλίας.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Παιδείας Ρίντα Χεγκάζι επισημαίνει πως οι μαθήτριες έχουν το προαιρετικό δικαίωμα είτε να καλύπτουν τα μαλλιά τους με το ισλαμικό πέπλο χιτζάμπ στο σχολείο ή όχι. Σε καμία περίπτωση, αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν πρέπει να καλύπτεται το πρόσωπο των μαθητριών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπως «αντιγραφή, κλοπή ή αντιποίηση ταυτότητας και άλλα πιθανά εγκλήματα».

Αναφέρεται επίσης πως ο κηδεμόνας του κοριτσιού θα πρέπει να γνωρίζει την επιλογή του αναφορικά με το νικάμπ, η οποία θα πρέπει να έχει γίνει χωρίς να του έχει ασκηθεί «εξωτερική πίεση».

Νεαρές Αιγύπτιες με νικάμπ

Το 2020 αιγυπτιακό δικαστήριο αποφάσισε πως απαγορεύεται η νικάμπ στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου του Καΐρου.

Η μαύρη νικάμπ είναι είδος πέπλου που χρησιμοποιείται κυρίως από ισλαμικές αντιδραστικές οργανώσεις και ομάδες φανατικών σαλαφιστών σε βάρος των Μουσουλμάνων γυναικών.

Το χιτζάμπ εμφανίστηκε στην Αίγυπτο στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν πολλές Αιγύπτιες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε χώρες του Περσικού Κόλπου, και κυρίως στη Σαουδική Αραβία, για να εργαστούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Καταγγελία της Ορθόδοξης Εκκλησίας για παράνομη κατεδάφιση ναού

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Εκλογή νέου Μητροπολίτη Ντένβερ στο Φανάρι

Ψηφιακό σχολείο και ψηφιακό φροντιστήριο παρουσίασε ο Πιερρακάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα